Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Μπροστά οι γυναίκες στην δράση κατά των κλιματικών αλλαγών...

http://rlv.zcache.com/save_our_planet_earth_eco_t_shirt-p235756860302435742qnzc_400.jpg

Οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για το περιβάλλον και ρυπαίνουν λιγότερο από τους άντρες, αγοράζουν συχνότερα βιολογικά προϊόντα και ανακυκλώνουν συστηματικότερα τα απορρίμματά τους, αναφέρεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Οι γυναίκες, ο πληθυσμός και το κλίμα" που δόθηκε την Τετάρτη 18/11 στη δημοσιότητα, και στην οποία υπογραμμίζεται το γεγονός ότι οι γυναίκες κατέχουν ρόλο-κλειδί στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


"Είναι πραγματικά η πρώτη φορά που ένας φορέας των Ηνωμένων Εθνών εξετάζει τη σχέση μεταξύ του πληθυσμού και της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο Μπομπ Ένγκελμαν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή "αποτελεί επίσης ένα πρόβλημα δημογραφικής δυναμικής, φτώχειας και ισότητας των δύο φύλων", εκτιμά από την πλευρά της η Τοράγια Αχμέντ Ομπαΐντ, εκτελεστική διευθύντρια του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών (UNFPA).

Οι διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα θα είχαν "μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας" εάν λάμβαναν υπόψη τους "τη δυναμική του πληθυσμού, τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων και την ευημερία των γυναικών", υπογραμμίζει η έκθεση που δημοσιεύεται 20 μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης.


http://www.profile-comments.com/images/earth/images/save-our-planet.png
Σύμφωνα με την έκθεση του UNFPA, η οποία προειδοποιεί ότι ο αριθμός των προσφύγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μπορεί να φτάσει τα 200 εκατομμύρια μέχρι το 2050, ο οικογενειακός προγραμματισμός, που θα επέτρεπε στις γυναίκες να ελέγχουν τον αριθμό των γεννήσεων είναι "ένας από τους τρόπους δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής". Η επιβράδυνση του ρυθμού δημογραφικής αύξησης μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, της αποψίλωσης των δασών, της υπεραλίευσης και της διάβρωσης της βιοποικιλότητας, αλλά και σε καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Αλλά "ακόμη και εάν οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να κινητοποιηθούν εναντίον της κλιματικής αλλαγής" τονίζει η κα Ομπαΐντ, "η δυναμική αυτή δεν μπορεί να πραγματωθεί παρά μόνο μέσω πολιτικής βούλησης που θα τους αποδώσει την αυτονομία τους".

Σε πολλές χώρες οι γυναίκες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του αγροτικού δυναμικού και έχουν λιγότερες δυνατότητες πρόσβασης στην αμοιβόμενη εργασία απ' ό,τι οι άντρες. Είναι δε άμεσα εκτεθειμένες στα φαινόμενα διάβρωσης του εδάφους, την ερημοποίηση, τη λειψυδρία, τις ξηρασίες και τις πλημμύρες.

Στο τσουνάμι του 2004, πολλές γυναίκες πνίγηκαν επειδή βρίσκονταν στο σπίτι τους χωρίς έγκαιρη ενημέρωση για το φονικό κύμα, ενώ οι άντρες τους που βρίσκονταν εκτός, σώθηκαν. Οι γυναίκες πνίγηκαν, κάτω από το βάρος του σάρι που φορούσαν, ή απλούστατα επειδή δεν είχαν μάθει ποτέ να σκαρφαλώνουν στα δέντρα, ή έστω κολύμπι, παρά το γεγονός ότι ζούσαν δίπλα στο νερό.

Η μετανάστευση είναι κατά κύριο λόγο αντρική υπόθεση, ενώ οι γυναίκες μένουν πίσω, μαζί με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Αλλά και ως εκτοπισμένες ή πρόσφυγες, είναι πιο εκτεθειμένες στη σεξουαλική βία και το δουλεμπόριο.

"Επειδή είναι φτωχότερες, έχουν και περιορισμένη αυτοδιάθεση, η οικονομική τους παραγωγικότητα συνήθως υποτιμάται, ενώ παράλληλα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής των παιδιών, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής", καταλήγει η έκθεση.

Πέρα από το ζήτημα του ελέγχου των γεννήσεων, οι γυναίκες που απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην προσαρμογή του πληθυσμού στην κλιματική αλλαγή. Η έκθεση του UNFPA προτείνει την ανάπτυξη οικονομικών μέσων που θα ενθάρρυναν τέτοιες πρακτικές, υπογραμμίζοντας ότι "οι αγρότισσες μπορεί να βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου".

ana-mpa
jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share