Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Φιλική η νεολαία απέναντι στους φορείς του AIDS

http://geekzendaddyreviews.files.wordpress.com/2006/12/aids_front_big.jpg

Χωρίς προκαταλήψεις φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η νεολαία τους φορείς του ιού του AIDS καθώς εμφανίζεται πρόθυμη για ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με οροθετικά άτομα. Ωστόσο, διακατέχεται από προκαταλήψεις και έχει έλλειψη γνώσεων όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του AIDS ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι υψηλό ποσοστό της νεολαίας δεν χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία έρευνας που διενεργήθηκε σε σπουδαστές του Κολεγίου Αθηνών, κατά το διάστημα από 25 Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2009, από την Μονάδα Λοιμώξεων της Γ΄ Παθολογικού Τμήματος του ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ και του Τμήματος Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος Deree, και τα οποία θα παρουσιαστούν στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS ,οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν τις γνώσεις τους για τον τρόπο μετάδοσης της ΗΙV λοίμωξης, την πρόθεσή τους για ανάπτυξη φιλικών και σεξουαλικών σχέσεων με άτομα οροθετικά (θετικά στον ιό ΗΙV που ευθύνεται για το AIDS) καθώς και στη λήψη μέτρων προφύλαξης στις σεξουαλικές τους σχέσεις . Από τους 146 σπουδαστές ηλικίας 17-20 ετών, που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, προέκυψε ότι ποσοστό 6,8% διατηρεί φιλία με άτομα οροθετικά ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (95,2%) δηλώνει πρόθυμη να συνεχίσει στενές φιλικές σχέσεις με οροθετικά άτομα Το 36,3% των ερωτηθέντων θα μοιραζόταν το ίδιο διαμέρισμα με ένα στενό φίλο θετικό στον ΗΙV, το 26,7% δεν θα τον φιλούσε στο μάγουλο και το 70,4% δεν θα έτρωγε μαζί του στο ίδιο πιάτο. Η πλειοψηφία (77,4%) θα δημιουργούσε φιλικές σχέσεις με άτομα οροθετικά, το 8,2% θα είχε σεξουαλική επαφή με οροθετικό και από αυτούς το 16,7% δεν θα χρησιμοποιούσε πάντα προφυλακτικό κατά τη σεξουαλικοί επαφή. Το 11,6% θα ήταν πρόθυμοι να παντρευτούν ένα οροθετικό άτομο και το 18,5% θα αποκτούσαν παιδιά με οροθετικό/η σύζυγο. Εξάλλου ποσοστό 92,4% δήλωσε σεξουαλικά ενεργό τους τελευταίους 12 μήνες και από αυτούς το 57,8% δεν έκανε πάντα χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια των σεξουαλικών επαφών.

Ανεπαρκής η ενημέρωση των εφήβων για το AIDS.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη χώρα μας η ενημέρωση των εφήβων γύρω από αυτό το ευαίσθητο θέμα είναι ανεπαρκής, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας για τις συμπεριφορές της μαθητιώσας νεολαίας απέναντι στο AIDS, που διενήργησε τη Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς σε συνεργασία με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ίδιου νοσοκομείου, σε τελειόφοιτους μαθητές Λυκείων της Καστοριάς του Άργους Ορεστικού.

Από τα στοιχεία της έρευνας, που θα παρουσιαστούν στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, προκύπτει ότι το 89,3% των μαθητών γνώριζε ότι ο ιός του AIDS μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, όμως το 46,6% δεν γνώρισε ότι μεταδίδεται με όλους τους τρόπους σεξουαλικής επαφής. Το 61,4% δεν γνώριζε ότι ο ιός μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού. Το 32,1% πίστευε ότι ο ιός μεταδίδεται με χειραψία και μέσω κοινής τουαλέτας , ακόμη και με το τσίμπημα κουνουπιών. Το 83,9% δήλωσαν άγνοια σχετικά με το που μπορούν να κάνουν το αντίστοιχο τεστ δωρεάν και με εμπιστευτικό αποτέλεσμα. Το 78,2% δεν γνώριζε την κλινική εικόνα της νόσου, ενώ το 33,9% δήλωσαν ότι είχαν πάρει κάποιο μήνυμα από τα ΜΜΕ ή από καθηγητές.

Πηγή: (ANA)
jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share