Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Φοιτητές σαν εμάς που σπουδάζουνε και παράλληλα αναγκάζονται να δουλέψουνε...

Σπουδές και μεροκάματο συνδυάζουν όλο και περισσότεροι φοιτητές, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το 60% των φοιτητών των ΤΕΙ δεν τα βγάζει πέρα, εάν δεν εργάζεται, ενώ το 2008 το ποσοστό των πρωτοετών φοιτητών που αναζήτησε δουλειά, ήταν αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2007. Ο Στέφανος Κωστάκης όταν κλείνει τα βιβλία, πιάνει τον δίσκο στην καφετέρια που εργάζεται, σερβίροντας συχνά για περισσότερες από 8 ώρες καφέδες, ώστε να καταφέρει τουλάχιστον να βγάζει τα δικά του έξοδα....

Φοιτητής στο πτυχίο ο Στέφανος, αναγκάζεται να δουλεύει και να σπουδάζει ταυτόχρονα, αφού όπως λέει, οι γονείς του δεν μπορούν να καλύψουν όλα τα του έξοδα. Νοίκια, λογαριασμοί σπιτιού, ρούχα, βιβλία, διασκέδαση, τα παγία έξοδα ενός φοιτητή λένε οι ίδιοι, αγγίζουν τα 800 ευρώ το μήνα, ακόμη και με την πιο συνετή διαχείριση. Οι περισσότεροι επιλέγουν να εργαστούν ως σερβιτόροι τη νύχτα κυρίως, για καλύτερο συνδυασμό με τις σπουδές. Κάπως έτσι σκέφθηκε και η Νατάσσα, φοιτήτρια της Φιλολογικής Σχολής του ΑΠΘ και εδώ και 2 χρόνια εργάζεται ως σερβιτόρα.

Μπορεί ένα μέρος των εξόδων της να το καλύπτουν οι γονείς της, αλλά όπως λέει, τα χρήματα που βγάζει από την δουλειά της, της προσφέρουν σιγουριά και ανεξαρτησία. Ωστόσο πολλοί φοιτητές που εργάζονται, είναι αναγκασμένοι να χάνουν μαθήματα λόγω της δουλειάς και έτσι να παρατείνεται ο χρόνος σπουδών τους.


Αnto

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share