Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκίνησαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2010 στο Βανκούβερ

Μετά από τέσσερις μήνες περιπλανήσεων στη Νότια Αμερική, η Ολυμπιακή φλόγα των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά έφτασε στα Αμερικανοκαναδικά σύνορα και σήμερα θα ανάψει στην τελετή έναρξης των Αγώνων.

Η διοργάνωση επιστρέφει μετά από 22 χρόνια στην Αμερική και τον Καναδά, καθώς εκείνη την ημέρα (18:00 τοπική ώρα) θα λάβει χώρα στο Βανκούβερ η τελετή έναρξης των Αγώνων. Από την επομένη οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση θα προσπαθήσουν για το καλύτερο στο μεγαλύτερο αθλητικό «ραντεβού» των χειμερινών σπορ. (Ξημερώματα Σαββάτου στις 4 από την ΕΤ-1).


Εκτιμάται πως στο Βανκούβερ θα δώσουν το «παρών» περισσότερες από 80 χώρες με περίπου 5.500 αθλητές και προπονητές, ενώ στη διοργάνωση θα εκπροσωπηθεί και η Ελλάδα με τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες.


Οι 21οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν μεταξύ 12 και 28 Φεβρουαρίου στο Βανκούβερ του Καναδά. Είναι η τρίτη διοργάνωση που θα γίνει στη χώρα, αφού είχαν προηγηθεί οι Θερινοί Ολυμπιακοί στο Μόντρεαλ το 1976 και οι Χειμερινοί στο Κάλγκαρι το 1988. Φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν πέραν των 80 χωρών. Τα βασικά αθλήματα των χιονοδρομιών θα λάβουν χώρα στο Ουίσλερ του Καναδά και θα είναι οι τρίτοι Ολυμπιακοί που διοργανώνει ο Καναδάς.

Εκτιμάται πως στο Βανκούβερ θα δώσουν το «παρών» περισσότερες από 80 χώρες με περίπου 5.500 αθλητές και προπονητές, ενώ στη διοργάνωση θα εκπροσωπηθεί και η Ελλάδα με τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες (Θανάσης Τσακίρης -σημαιοφόρος-, Βασίλης Δημητριάδης, Λευτέρης Φάφαλης, Στέφανος Αλέξης Τσιμικάλης, Μαρία Ντάνου, Παναγιώτα Τσακίρη και Σοφία Ράλλη). Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο 45χρονος Τσακίρης θα μετάσχει (για πέμπτη φορά στην καριέρα του) στους 21ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς μαζί με την 20χρονη κόρη του, η οποία έκανε το 2006 το ντεμπούτο της στο κορυφαίο αθλητικό «ραντεβού» των χειμερινών σπορ.

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση θεωρείται πολύ μικρός, ο προϋπολογισμός για τα μέτρα ασφαλείας έχει εκτιναχθεί στα 900 εκατ. καναδικά δολάρια (612 εκατ. ευρώ) ενώ για την κατασκευή και την ανακαίνιση των αθλητικών εγκαταστάσεων ξοδεύτηκαν 580 εκατ. καναδικά δολάρια (390 εκατ. ευρώ). Συνολικά ο προϋπολογισμός της οργανωτικής επιτροπής θα ανέλθει στα 1.700 εκατ. καναδικά δολάρια (1.150 εκατ. ευρώ) χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν τα έξοδα για την ασφάλεια.

Η ελληνική σημαία κυματίζει από χθες στο Ολυμπιακό Χωριό του Βανκούβερ. Mία μέρα πριν από την έναρξη των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η πόλη του Καναδά υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα την ελληνική αποστολή...

Την ελληνική αποστολή αποτελούν οι:

Aθλητές: Βασίλης Δημητριάδης (γιγαντ. τεχνική κατάβαση), Λευτέρης Φάφαλης (δρόμος αντοχής), Θανάσης Τσακίρης (δίαθλο), Μαρία Ντάνου (δρόμος αντοχής), Παναγιώτα Τσακίρη (δίαθλο), Σοφία Ράλλη (σλάλομ, γιγαντ. τεχν. κατάβαση), Στέφανος Αλέξιος Τσιμικάλης (αλπικό σκι).

Την Εθνική Ομάδα συνοδεύουν οι: Βασίλης Κατσώρας (αρχηγός αποστολής), Δημοσθένης Γυρούσης (συνοδός), Γεώργιος Σμυρναίος (συνοδός), Σπυριδούλα Στάμου (συνοδός), Τιμολέων Τσουρέκας (προπονητής), Αλεξάντερ Μίσκοβιτς (προπονητής), Χρόνης Δρούγιας (ιατρός), Μαρία Λιακοπούλου (υπάλληλος ΕΟΕ), Στράτος Καρέτος (τεχνικός σύμβουλος ΕΟΕ).

Τα αγωνίσματα των 21ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων θα διεξαχθούν στις εξής εγκαταστάσεις:

ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ

-Canada Hockey Place: Χόκεϊ επί πάγου

-Vancouver Olympic Centre: Κέρλινγκ

-Pacific Coliseum: Καλλιτεχνικό πατινάζ, πατινάζ ταχύτητας σε μικρή πίστα

-UBC Thunderbird Arena (ή Doug Mitchell Thunderbird Sports Centre): Χόκεϊ επί πάγου

ΓΟΥΙΣΤΛΕΡ

-The Whistler Sliding Centre: Μπόμπσλεϊ, λουτζ, σκέλετον

-Whistler Creekside: Αλπικό σκι

-Whistler Olympic Park: Δίαθλο, σκι δρόμων αντοχής, βόρειο σύνθετο, άλμα με σκι

ΡΙΤΣΜΟΝΤ

-Richmond Olympic Oval: Πατινάζ ταχύτητας

ΔΥΤΙΚΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ

-Cypress Mountain: Ελεύθερο σκι, χιονοσανίδα

Σχετικά Βιντεάκια από YouTube:






Πηγή: madata.gr

jose
Συνέχεια...

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share