Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Αφιέρωμα: Oasis


Οι Oasis ήταν ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1991 στην πόλη του Μάντσεστερ. Τα βασικότερα μέλη του συγκροτήματος αποτελούσαν ο κιθαρίστας και βασικός συνθέτης Νόελ Γκάλαχερ, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του τον Αύγουστο του 2009, και ο μικρός του αδερφός, συνθέτης και στιχουργός Λίαμ Γκάλαχερ. Αποτέλεσαν ένα από τα πιο πετυχημένα βρετανικά συγκροτήματα της δεκαετίας του 1990 και οι πωλήσεις τους ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Οι αδερφοί Gallagher ήταν τα μοναδικά μέλη που παρέμειναν από την ίδρυση του συγκροτήματος ως το 2009. Η σημερινή τους σύνθεση συμπληρώνεται από τους Gem Archer (κιθάρα, στίχος), και Andy Bell (μπάσο, στίχος). Ο Zak Starkey (ντραμς, κρουστά), γιος του ντράμερ των Beatles, Ρίνγκο Σταρ, αποτελεί ανεπίσημο μέλος του συγκροτήματος.

Τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά οι Oasis έχουν βασικές επιρροές από τα συγκροτήματα των The Beatles, The Rolling Stones, The Who και The Kinks. Άλλες επιρροές είναι οι The Stone Roses, The Smiths, The Jam, T.Rex, Led Zeppelin.

Με την επιτυχία του πρώτου τους άλμπουμ Definetely Maybe καθώς και του δευτέρου (What's the Story) Morning Glory? που έφτασε τα 20 εκατομμύρια πωλήσεις, και σε συνδυασμό με έναν ανταγωνισμό με το συγκρότημα Blur, οι Oasis θεωρήθηκαν ως ένα από τα πιο πετυχημένα και διακεκριμένα βρετανικά συγκροτήματα της δεκαετίας του '90 και ως ένα εκ των κορυφαίων του Britpop κινήματος. Οι αδερφοί Gallagher απασχόλησαν τακτικά τον τύπο και καλλιέργησαν την φήμη των κακών παιδιών και του λαϊκού(δημοφιλούς) συγκροτήματος.

Στο αποκορύφωμα της επιτυχίας τους το 1997, το τρίτο τους άλμπουμ Be Here Now αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση των βρετανικών charts ενώ έμεινε και στατιστικά στην ιστορία πουλώντας μόνο την πρώτη μέρα σχεδόν μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα, ο συγκεκριμένος δίσκος απέσπασε κακές κριτικές ενώ αργότερα αποκυρήχθηκε και από τον ίδιο τον Noelμε αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του δίσκου.

To 1999 οι Oasis παρόλο που χάνουν δύο μέλη τους(MCGuigan, Bonehead) κυκλοφορούν τον τέταρτο δίσκο τους "Standing on the Shoulder of Giants", που αποτελεί και τον δίσκο με τις λιγότερες πωλήσεις. Αν και σύμφωνα με τον Noel περιέχει μερικούς από τους καλύτερους στίχους που έχει γράψει ποτέ, ο ήχος του δίσκου διαφέρει σημαντικά από τον συνηθισμένο ήχο των Oasis με αποτέλεσμα την δύσκολη αποδοχή του από το κοινό.

Το 2000 κυκλοφορεί και ο δίσκος "Familiar to Millions" που περιέχει live εκτελέσεις των κομματιών τους από τις δύο συναυλίες τους στο Wembley Stadium.

Όμως παρά τις απώλειες ιδρυτικών μελών και διατηρώντας τη στήριξη του πιστού κοινού τους, οι Oasis, κατάφεραν να διατηρηθούν για περισσότερο από μια δεκαετία από την πρωτοεμφάνιση τους, ξεπερνώντας έτσι πολλά συγκροτήματα της ίδιας εποχής.

Το 2005 το Guinness Book of World Records ανακήρυξε τους Oasis ως την πιο πετυχημένη πράξη της τελευταίας δεκαετίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το συγκρότημα διαλύθηκε φέτος προς λύπη των εκατομμυρίων θαυμαστών τους.

Πηγή: βικιπαιδεία

jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share