Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Προγνωστικά ανόδου του τουρισμού στην Ελλάδα!!


Ο διεθνής τουρισμός, αφού φέτος και πέρυσι «διήλθε την έρημο» λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης δείχνει πλέον τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, χωρίς εν τούτοις να έχει κερδίσει ακόμα το στοίχημα αυτό.

«Έχουν βελτιωθεί οι αριθμοί, όμως έως το μέσον του 2010 δεν αναμένουμε την αισθητή ανάκαμψη» στον τομέα μας, δήλωσε την Πέμπτη στο περιθώριο της 18ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) που γίνεται στην Αστάνα του Καζακστάν ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Τάλεμπ Ριφάϊ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «με την κρίση άλλαξαν οι συνήθειες των τουριστών, που και ξοδεύουν λιγότερα και ταξιδεύουν λιγότερο».

«Το 2010, με τους νέους αριθμούς που θα έχουμε και μερικοί θα αποτελούν κι ένα ρεκόρ για τα τελευταία έτη, ιδίως όσον αφορά την ανεργία» θα πρέπει να «είμαστε επιφυλακτικοί» με την πρόβλεψή μας για την ανάκαμψη στον τομέα μας κατά το ερχόμενο έτος, επεσήμανε από την πλευρά του ο οικονομολόγος Ρόμπερτ Σέιμπουρν. «Πάντως, μακροπρόθεσμα, παραμένω αισιόδοξος για την πορεία του κλάδου μας», δήλωσε ταυτοχρόνως.

Ο Π.Ο.Τ. εκτιμά ότι η χρονιά για τον διεθνή τουρισμό σε σύγκριση με πέρυσι θα κλείσει στο μείον 5%, μετά από ένα «απογοητευτικό» καλοκαίρι για τον κλάδο. Παράμετρος της εξέλιξης είναι ο «όγκος» των αερομεταφορών στο ίδιο χρονικό διάστημα. Με αρνητικό πρόσημο και το 2008 και το 2009, μόνον το 2010 οι διεθνείς αερομεταφορές θα κινηθούν και πάλι με θετικό πρόσημο, προεκτιμώμενο πάντως από τον τουριστικό κλάδο και κάτω του +1%. Φέτος, η κίνηση ήταν στο -5%, με την Αφρική μόνη απ' όλες τις ηπείρους να έχει αεροπορική ανάπτυξη +4%.

Η «Μεγάλη Ύφεση», κατά την οικεία πλέον διατύπωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «έφερε στον πλανήτη επιπλέον 90 εκατομμύρια νεόπτωχους», όπως επισημάνθηκε, των οποίων νεόπτωχων βεβαίως το πρώτο μέλημα και δεν είναι να κάνουν τουρισμό.

Η «νέα γρίπη» και η ανεργία καταρράκωσαν τις άμεσες προοπτικές για τον κλάδο, επισημάνθηκε επίσης από πολλούς σύνεδρους.

Άρα, «επείγει η μείωση των πάσης φύσεως δασμών, η απλοποίηση των θεωρήσεων, αλλά κι η γενίκευση του επιχειρηματικού τουρισμού επί πιστώσει», τονίστηκε παράλληλα από μία πλειοψηφία των συνέδρων.

Πηγή: in2life.gr

jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share