Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

10 Δηλητηριώδη φαγητά που καταναλώνουμε!!!

Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι το κόκκινο ώριμο μήλο που ετοιμάζεστε να δαγκώσετε, είναι δηλητηριώδες; Και δεν αναφέρομαι στην περίπτωση της Χιονάτης, ούτε στα φυτοφάρμακα, αλλά στο ίδιο το μήλο. Πολλοί δεν το γνωρίζουμε, αλλά πολλά συνηθισμένα και καθημερινά τρόφιμα που καταναλώνουμε, είναι τοξικά! Σήμερα σας παρουσιάζω 10 από αυτά, ξεκινώντας από τα πιο ασυνήθιστα, μέχρι τα πιο οικία.

Διαβάστε παρακάτω... Θα πάθετε πλάκα.. Ρε τι μαθαίνει κανείς στο Χαστούκι!!!!!!!
Καλή ανάγνωση και... bon appetit!

1. Cassava (Yuca)

Μπορεί να το γνωρίζουν ελάχιστοι στην Ελλάδα, αλλά η μανιόκα χρησιμοποιείται πολύ στην Νότια Αμερική. Είναι ένας ξύλινος θάμνος που τον συναντάμε εκτός από την Ν. Αμερική και στην Καραϊβική. Μπορεί να έχει είτε γλυκιά είτε πικρή γεύση ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής. Επίσης και η μυρωδιά μπορεί να διαφέρει, αναλόγως με το πόσες κυανογόνες γλυκόριζες θα χρησιμοποιηθούν, οι οποίες είναι στην πραγματικότητα, εξαιρετικά δηλητηριώδης. Οι περισσότεροι το προτιμούν πικρό, δεδομένου ότι κρατά μακριά τα έντομα ή ακόμη και τα ζώα. Εάν η μανιόκα παρασκευαστεί με λάθος τρόπο μπορεί να γίνει θανάσιμη. Η δηλητηρίαση με μαμανιόκα, λόγω των υψηλών επιπέδων του κυανίου, είναι γνωστή ως Konzo. Το δηλητήριο προκαλεί μόνιμη παράλυση.


2. Pufferfish

Το ψάρι Pufferfish είναι το δεύτερο πιο δηλητηριώδες σπονδυλωτό στον κόσμο. Γνωστό και ως fugu όταν τρώγεται ως γεύμα, θεωρείτε λιχουδιά στην Κορέα καθώς επίσης και την Ιαπωνία. Εντούτοις, ορισμένα όργανα του ψαριού, όπως το συκώτι, είναι εξαιρετικά τοξικά, και μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο. Το δηλητήριο στα ψάρια, γνωστό ως tetrodotoxin, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, υψηλή πίεση, και παράλυση μυών, η οποία μπορεί να επιφέρει και τον θάνατο.


3. Μανιτάρια

Υπάρχουν περίπου 5000 τύποι μανιταριών μόνο στις ΗΠΑ και περίπου 100 από αυτά θεωρούνται τοξικά, ενώ λιγότερο από μια δωδεκάδα, είναι θανάσιμη. Δεδομένου ότι τα μανιτάρια είναι μύκητες και το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά είδη, είναι δύσκολο να γνωρίζει κάποιος ποια είναι δηλητηριώδεις. Συνήθως, λέγεται ότι οποιοδήποτε μανιτάρι βρίσκεται σε άγρια περιοχή, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι δηλητηριώδες. Ένας από τους πιο θανάσιμους τύπους δηλητηριώδης μανιταριών είναι το Alpha-amanitin, το οποίο προκαλεί εκτενείς ζημία στο συκώτι. Toadstools, είναι η επίσημη ονομασία για τα δηλητηριώδη μανιτάρια.


4. Κάσιους

Οι σπόροι των κάσιους μεγαλώνουν μέσα σε ένα κοχύλι, όπως μεγαλώνουν τα φρούτα. Κάθε παρτίδα με κάσιους, φέρει ένα έγγραφο που αναφέρει ότι τα κάσιους έχουν βράσει στον ατμό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ακατέργαστα κάσιους περιέχουν την ουσία urushiol, η οποίο είναι η ίδια χημική ουσία που βρίσκατε στον δηλητηριώδη κισσό. Εάν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες από ακατέργαστα κάσιους, μπορούν να επιφέρουν και τον θάνατο.


5. Τσίλι

Κάθε τσίλι, περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται καψεϊνη. Η καψεϊνη είναι η αιτία που το τσίλι είναι πικάντικο και "καυτό". Φυσικά ένα τσίλι δεν θα σαν βλάψει, αλλά εάν φάτε αρκετά, η καψεϊνη μπορεί να σας σκοτώσει. Η χημική ουσία είναι τόσο ισχυρή που χρησιμοποιείται ως διαλυτικό χρωμάτων και χρησιμοποιείται ακόμη και στο σπρέι πιπεριού. Στα καυτερότερα τσίλι, όπως τα habaneros, η καψαϊνη μπορεί να γίνει αισθητή στο δέρμα σας ακόμα και κατά τον τεμαχισμό τους.


6. Πατάτες

Ο μίσχος και τα φύλλα της πατάτας είναι τοξικά, αλλά ακόμη και η ίδια η πατάτα είναι τοξική. Εάν προσέξετε, μπορεί μερικές φορές να έχετε δει ένα πρασινωπό χρώμα γύρω από την πατάτα. Αυτό οφείλεται στο δηλητήριο glycoalkaloid. Είναι σπάνιο να πεθάνει κάποιος από πατάτα, αλλά όταν συμβαίνει είναι επειδή κατανάλωσε κάποιο είδος τσαγιού από φύλλα πατάτας. Ο θάνατος δεν έρχεται αμέσως. Οδηγεί συνήθως σε αδυναμία και έπειτα σε κώμα. Μην ανησυχείτε για το περιστασιακό πράσινο χρώμα στα τσιπ, αλλά μην καταναλώσετε πατάτες που έχουν πράσινη φλούδα ή έχουν φυτρώσει νεαροί βλαστοί.


7. Αμύγδαλα

Όπως ακριβώς και τα κάσιους, τα αμύγδαλα είναι εξαιρετικά δηλητηριώδες αν δεν βράσουν στον ατμό. Γενικά στα πικραμύγδαλα πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία προκειμένου να τα απαλλάξουμε από το δηλητήριο. Οι σπόροι είναι γεμάτοι κυάνιο, και σε πολλές χώρες είναι παράνομη η πώληση αν δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.


8. Κεράσια

Εάν έχετε φάει κουκούτσι από κεράσι ή έστω το κρατήσατε στο στόμα σας, παίζοντας μ΄αυτό, πιθανό εισήχθη υδροκυάνιο στο σώμα σας. Εάν ένας σπόρος κερασιών μασιέται, συνθλίβεται, ή σπάει, παράγει αυτόματα υδροκυάνιο. Τα συμπτώματα της ήπιας δηλητηρίασης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ίλιγγο, σύγχυση, και εμετό. Μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολία στην αναπνοή, αυξημένη πίεση αίματος, ταχυκαρδία και να προκαλέσει ζημιά στα νεφρά. Σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσει σπασμούς, κώμα, ακόμα και θάνατο.


9. Μήλα

Τα μήλα, όπως και αρκετά ακόμα φρούτα, περιέχουν κυάνιο αλλά δεν είναι σε υψηλά επίπεδα. Το κυάνιο δεν βρίσκεται στην σάρκα του φρούτου, αλλά στα σπόρια του. Βέβαια, ακόμα και εάν φάτε όλα τα σπόρια σε ένα μήλο, δεν θα σας σκοτώσει, αλλά είναι κάτι που δεν συνιστάται. Εάν καταναλώσετε αρκετούς σπόρους μήλων, μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα στην πίεση, το στομάχι και την αναπνοή (σε ήπια μορφή).


10. Ντομάτες

Όσο παράξενο και εάν σας φαίνεται, οι ντομάτες είναι δηλητηριώδεις. Αν και οι ίδιες δεν περιέχουν το δηλητήριο, ο μίσχος, καθώς επίσης και τα φύλλα, περιέχουν μια χημική ουσία γνωστή ως glycoalkaloid. Τα πιο υψηλά επίπεδα αυτής της ουσίας βρίσκονται στις άγριες ντομάτες. Αυτή η χημική ουσία είναι γνωστή για τις στομαχικές διαταραχές και την νευρικότητα που προκαλεί. Τα φύλλα και ο μίσχος μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα για τη γεύση, αλλά πρέπει να αφαιρεθούν μετά το μαγείρεμα. Αυτή η χημική ουσία είναι τόσο ισχυρή, που χρησιμοποιείται σε παρασιτοκτόνα.

Πηγή: healthierworld.gr

jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share