Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Rock Μιούσικαλ ετοιμάζει ο Καπουτζίδης


Ο Γιώργος Καπουτζίδης, μετά τις μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες του, δοκιμάζει την πένα του και στο μιούζικαλ. Διασκευάζει το πολυβραβευμένο ροκ μιούζικαλ της Νέας Υόρκης «Rent» του Τζόναθαν Λάρσον που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο «Χώρα» (Σκηνή «Νέα Χώρα»).

Η παραγωγή, σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου, γνώριμής μας από το «Μαγαζάκι του Τρόμου» και το «Grease», έκανε τον σεναριογράφο να μπει στη θεατρική συγγραφική περιπέτεια. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου, ενώ η προπώληση αρχίζει από τη Δευτέρα στα ταμεία του θεάτρου.

Το «Rent» είναι ένα έργο που «έχει πάθος για τη ζωή», που εκφράζει τη γενιά της τελευταίας 20ετίας, τα προβλήματα, τα αδιέξοδα, τις αγωνίες και τα όνειρά της, «επίκαιρο όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα» σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης. Δεν πρόκειται για ένα κλασικό μιούζικαλ, αλλά για μια «ροκ στάση ζωής». Η ιδέα του βασίζεται στην όπερα «Λα Μποέμ» του Πουτσίνι.

Πρωταγωνιστές του είναι μια παρέα περιθωριακών στο Βίλατζ της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 90, οι οποίοι ακροβατούν ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, ζούνε στα άκρα κάθε στιγμή της μέρας σαν να επρόκειτο να είναι η τελευταία, ερωτεύονται, διεκδικούν, αποτυγχάνουν, τραγουδούν, θυμώνουν, αγαπούν, χάνουν... κερδίζουν! Βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού: παίρνουν ναρκωτικά, είναι φορείς του AIDS και μάλιστα την εποχή που αυτό σήμαινε θάνατο... Ο νεαρός δημιουργός του «Rent», Τζόναθαν Λάρσον, δούλευε χρόνια πάνω στο έργο με στόχο να γράψει ένα μιούζικαλ που να αφορά όμως τη δική του γενιά (τη γενιά του MTV, όπως την έλεγε) με σύγχρονο ήχο, σύγχρονα πρόσωπα, σύγχρονη γλώσσα. Ο στόχος του έγινε πραγματικότητα το 1996 και το «Rent» ήταν έτοιμο να ανέβει στη Νέα Υόρκη.

Το πρωί της πρεμιέρας, ο δημιουργός του βρέθηκε, αναπάντεχα, νεκρός στο σπίτι του, από ανεύρυσμα αορτής στα 35 του χρόνια. Δεν πρόλαβε να δει το έργο του να σημειώνει τεράστια επιτυχία στην Αμερική και τελικά σε ολόκληρο τον κόσμο, που αγάπησε τους ήρωες του και τη δίψα τους για ζωή, τη μουσική και τα τραγούδια του.

Tο «Rent», ένα από τα μακροβιότερα μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, αποτελεί φαινόμενο: έχει ήδη παρουσιαστεί σε 40 χώρες, μεταφραστεί σε 22 γλώσσες, βραβευτεί με βραβείο Πούλιτζερ και με περισσότερα από 20 Τόνι και αλλά θεατρικά και μουσικά βραβεία.

Τη σκηνοθεσία-απόδοση στίχων υπογράφει η Θέμις Μαρσέλλου, την απόδοση του κειμένου ο Γιώργος Καπουτζίδης,, την ενορχήστρωση ο Γιώργος Ζαχαρίου, τη χορογραφία ο Αλέξανδρος Γιαννής, τα σκηνικά ο Γιάννης Σκουρλέτης και τα κοστούμια η Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου. Πρωταγωνιστούν:

Αρ. Αγγέλου, Π. Μουζουράκης /Ησ. Ματιάμπα (σε διπλή διανομή), Αν. Λιβιτσάνου, Λ. Εξαρχου, Αν. Ψυχράμη, Μ. Θεοχάρης, Β. Αξιώτης, Χρ. Γεωργαλής, Μ. Γερασιμίδου, Τ. Φωτιάδης, Ν. Καρακατσάνη, Στ. Νταουσανάκης, Θ. Μαρσέλλου. Συμμετέχει ζωντανή ροκ μπάντα.

Πηγή: ethnos.gr

jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share