Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Δύο Καπνισμένες Κάνες (Lock, Stock and 2 Smoking Barrels)

Λοιπόν, θέλετε μια περιπέτεια με κωμική αύρα και μια μεγάλη δόση κυνισμού? Ε τότε η εν λόγω ταινία μάλλον είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσατε να κάνετε. Οι «Δυο Καπνισμένες Κάνες» είναι ένα φιλμ από αυτά που περιγράφουν τις περιπέτειες μερικών παιδιών που προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους στη ζωή με... όχι ακριβώς πολιτικά ορθό τρόπο.

Τέλος πάντων για να μη σας τα πολυλογώ, τα παιδιά ήθελαν να βρουν τρόπους να πλουτίσουν. Και επειδή τα βρήκαν δύσκολα, αποφάσισαν να επενδύσουν τις προσπάθειες τους στα ναρκωτικά. Έτσι χωρίς καλά, καλά να το καταλάβουν, βρέθηκαν μπλεγμένοι στα δίκτυα του υποκόσμου, κυνηγημένοι από άγριους μαφιόζους. Το τι ακολουθεί δεν μπορεί να περιγραφεί παρά μόνο από οθόνης. Δολοφονίες, γκάφες, τρέξιμο, κυνηγητό, απειλές εκβιασμοί, σε μια ταινία χωρίς το ηχηρό όνομα στο καστ των ηθοποιών (και τον Sting σε ένα ρόλο-έκπληξη), που όμως καταφέρνει να κερδίσει δίκαια τον τίτλο μιας από τις κορυφαίες ταινίες του είδους. Ιδιαίτερη αναφορά να γίνει στο φινάλε του έργου που κλείνει την ταινία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο σκηνοθέτης Guy Ritchie χρησιμοποιεί σωστά διάφορα σκηνοθετικά τρικ για να προσδώσει στην ταινία, όση ένταση αυτή απαιτεί. Οι ήρωες του, δεν είναι υπεράνθρωποι, αντίθετα έχουν πολλές αδυναμίες που τους εμποδίζουν να φτάσουν στους στόχους τους. Επίσης οι «κακοί» δεν είναι συνηθισμένοι. Ούτε οι αστείοι μαφιόζοι τύπου De Niro στο Analyze it, ούτε οι βαριοί και ασήκωτοι Brando και Pacino στο Νονό, έχουν θέση εδώ. Ο Ritchie δομεί τους δικούς του χαρακτήρες σχεδόν από το μηδέν, κάτι που τους κάνει πιο ενδιαφέροντες. Η δράση είναι καταιγιστική, γεμάτη κωμικές στιγμές που αποφορτίζουν την ένταση και θανατηφόρες ατάκες. Η φωτογραφία είναι εύστοχη, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα (το νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στην Αγγλία των 90ς).

Η μουσική δένει απόλυτα επιτυχημένα με το υπόλοιπο project εντείνοντας το καταιγιστικό του πράγματος. Ειδικά το εισαγωγικό τραγούδι των Ocean Color Scene φτιάχνει αμέσως τον θεατή και τον βάζει στο κλίμα. Γενικώς αν αναζητείτε μια περιπέτεια που θα σας καθηλώσει και θα σας κάνει να περάσετε 2 όμορφες ώρες, τότε κάντε στάση στο Lock Stock and Two Smoking Barrels...

Παρακάτω παραθέτουμε το τρέιλερ και ένα κομμάτι απ' το soundtrack της ταινίας:



The Stone Roses - Fools Gold


jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share