Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Ορκίστηκε η πρωθυμουργάρα μας!!! Χεχεχε!!


Ορκίστηκε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, ο νέος πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής για την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

Στο σύντομο διάλογο που προηγήθηκε της μεταξύ τους συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου εκδήλωσε δυο φορές το ενδιαφέρον του για την κατάσταση της υγείας της μητέρας του κ. Καραμανλή, ενώ ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε στον νέο πρωθυπουργό καλή δύναμη και καλή τύχη.

Εντός της ημέρας, περίπου στις 7 το απόγευμα,ο κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργικό συμβούλιο που θα ορκιστεί αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές γυναίκες και θα απαρτίζεται από λιγότερα μέλη σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από 14 υπουργούς και συνολικά 35 μέλη.

Ξεκινούν στη ΝΔ οι διεργασίες που δρομολόγησε ο κ. Κ. Καραμανλής για τη διαδοχή του. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα και ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ και να κινήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό. Διευκρίνισε δε ότι είναι αυτονόητο πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πολίτες που σε μια τόσο δύσκολη και οικονομική και πολιτική συγκυρία - όπως είπε - στήριξαν στις εκλογές τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Καραμανλής, είχε να αντιμετωπίσει την θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής διεθνούς κρίσης.

Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της Κυριακής, οδήγησε στον αποκλεισμό από την Βουλή, κορυφαίων στελεχών της, αλλά και στην ανάδειξη αρκετών νέων βουλευτών - στην μεγάλη τους πλειοψηφία - από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, από τις 96 έδρες που αλλάζουν κάτοχο, οι 74 θα ανήκουν σε νεοεκλεγόμενους πολιτευτές, ενώ άλλες 22 αφορούν πολιτικούς που έχουν εκλεγεί σε προηγούμενη κοινοβουλευτική Σύνοδο, αλλά δεν είχαν εκλεγεί το 2007 ή είχαν εγκαταλείψει τη Βουλή για να εκλεγούν στο ευρωκοινοβούλιο. Πλέον χαρακτηριστική ωστόσο, αναδεικνύεται η απουσία σημαντικών στελεχών του μέχρι σήμερα κυβερνώντος κόμματος.

Έτσι, εκτός Βουλής μένει ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, βασικοί εμπνευστές της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της πρώην κυβέρνησης (Γιώργος Αλογοσκούφης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Χρήστος Φώλιας, Αντώνης Μπέζας), ο αδελφός του ιδρυτή του κόμματος, Αχιλλέας Καραμανλής, ο πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Απόστολος Σταύρου, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο αντιπρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Σούρλας, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

Η υπόθεση του Βατοπεδίου, φαίνεται να αναδεικνύει σε βουλευτή και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Σωκράτη Ξυνίδη, ο οποίος πρωτοστάτησε στους αγώνες της τοπικής κοινωνίας για την διατήρηση της κυριότητας της λίμνης Βισθωνίδας, παίρνοντας την έδρα της Ξάνθης, από τον επί χρόνια κάτοχό της, Παναγιώτη Σγουρίδη.

Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ εκλέγει μέχρι στιγμής 50 νέους βουλευτές, στις εξής εκλογικές περιφέρειες. Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει 12 νέους βουλευτές, δώδεκα νέοι βουλευτές ανήκουν στα μικρότερα κόμματα, από 5 βουλευτές, μοιράζεται ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, δύο νέους βουλευτές εκλέγει και το ΚΚΕ.

Στη νέα Βουλή επανακάμπτουν 22 βουλευτές.

Πηγή:www.kathimerinh.gr

jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share