Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Κίνδυνος κορύφωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ως το 2020...


Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις πλουσιότερες αναδυόμενες οικονομίες, όπως τη Ρωσία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, πρέπει να πάψουν να αυξάνονται μέχρι το 2020 για να ελεγχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μπανγκόκ.

«Η οικονομική κρίση ανοίγει μοναδικό παράθυρο ευκαιριών για να φέρουμε τον ενεργειακό τομέα σε βιώσιμο επίπεδο ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά η κλιματική αλλαγή», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA κ. Φατίχ Μπιρόλ.

Φέτος, μετά την οικονομική κρίση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μειωθούν κατά 3%, συντελώντας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει η IEA.

Παράλληλα, η υπηρεσία που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ εκτιμά ότι μια από τις συνέπειες μιας πιο σθεναρής κλιματικής δράσης θα είναι ο περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου. Εκτιμά, επίσης, ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί πριν το 2020, λόγω των μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας και της περαιτέρω πρόσβασης σε αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Σύμφωνα με την έκθεση της IEA, απαιτούνται επιπλέον επενδύσεις, ύψους 10,5 τρισ. δολαρίων, στον τομέα της ενέργειας το χρονικό διάστημα 2010-2030, για να επιτευχθεί ο έλεγχος των εκπομπών ρύπων. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 0,5% με 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η έκθεση της IEA αποδεικνύει ότι ο κόσμος χρειάζεται μια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, υποστήριξε η Δανέζα υπουργός Κλίματος και Ενέργειας κ. Κόνι Χίντεγκααρντ, η χώρα της οποίας φιλοξενεί τον Δεκέμβριο τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα. «Όσο περισσότερο καθυστερούμε να δράσουμε, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κόστος της δράσης», τόνισε η κ. Χίντεγκααρντ.

Στην έκθεση, η IEA διακρίνει την απαιτούμενη κλιματική δράση μεταξύ της δράσης των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, της δράσης των άλλων μεγάλων οικονομιών και της δράσης των φτωχότερων χωρών.

Η Υπηρεσία υποστηρίζει ότι οι εκπομπές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ πρέπει να μειώνονται σταθερά σε σχέση με τα επίπεδα του 2007 και ότι σε αυτή την ομάδα χωρών περιλαμβάνονται η Νότια Κορέα και το Μεξικό, χώρες που δεν δεσμεύονται από το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Πηγή:www.protothema.gr

Vlaxos

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share