Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Την πρώτη θέση κατέκτησε το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής...



Μπορεί για μας να αποτέλεσε έκπληξη η πρώτη θέση που απέσπασε το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας σε πανελλήνια έκθεση ρομποτικής (Robots Show) την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με την παρουσίαση του Ρομποτικού Οχήματος Ανεύρεσης Επιζώντων (R.OX.AN.E), αλλά για τους συντελεστές αυτής της τεχνολογίας ήταν κάτι αναμενόμενο.



Για αυτή τη μεγάλη επιτυχία μίλησαν χθες σε συνέντευξη που έδωσαν ο προϊστάμενος του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής Σ. Παπαδάκης και ο καθηγητής Δ. Πογαρίδης. Βέβαια δεν θα ήταν σωστό να μην αναφέρουμε τους δύο φοιτητές που σε συνεργασία με τους καθηγητές τους συνεργάστηκαν για την επίτευξη του στόχου. Ο Γαβριήλ Καρπάθιος και Άγγελος Παντελής του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας, απέδειξαν ότι υπάρχει και είναι ακόμα ζωντανή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα η πρωτοβουλία που επιτρέπει σε «ανήσυχα άτομα», να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους, αξιοποιώντας παράλληλα τις γνώσεις που τους μεταφέρουν οι καθηγητές τους.

Το Ρομποτικό Όχημα το κατασκεύασαν, στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας. Στην έκθεση, που διήρκεσε από 13-10-2009 έως 18-10-2009, συμμετείχαν robots από το Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο της Κρήτης, το Τμήμα Αυτοματισμού του ΤΕΙ Πειραιά και το Τμήμα Βιομηχανικής πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας καθώς και από πολλούς ιδιώτες.
Όπως εξήγησε ο κ. Πογαρίδης κάθε χρόνο διοργανώνεται στην Αθήνα μια εκδήλωση με την ονομασία Athens Digital Week. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας – καινοτομίας, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλα τα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ αλλά και ιδιώτες που ασχολούνται με τον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας.

Οι νικητές του διαγωνισμού αναδείχθηκαν απ’ τους επισκέπτες της εκδήλωσης, με την εξής διαδικασία: Κατά την είσοδό του στην αίθουσα ρομποτικής-αστρονομίας, κάθε επισκέπτης έπαιρνε ένα αριθμημένο δελτίο. Μετά την επίσκεψη στα εκθέματα, ο επισκέπτης ανέγραφε στο δελτίο συμμετοχής που του δόθηκε τον αριθμό της κατασκευής που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ή του κέντρισε το ενδιαφέρον, και φεύγοντας από την αίθουσα, έριχνε το δελτίο συμμετοχής σε μια κάλπη που βρίσκονταν για το σκοπό αυτό στην έξοδο. Η ανάδειξη των νικητών έγινε με την καταμέτρηση των ψήφων στο τέλος της εκδήλωσης, την Κυριακή 18 Οκτ. στις 19:00.



Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρομπότ:

Το σύστημα αποτελείται δύο μέρη: Το κέντρο ελέγχου και το ρομποτικό ασύρματα κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο όχημα.

Το κέντρο ελέγχου, που παρέχει στο χειριστή τις κατάλληλες οπτικοακουστικές πληροφορίες για τον εντοπισμό του επιζώντα και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, διαθέτει ένα σύστημα τηλεκατεύθυνσης και τηλεελέγχου, μια οθόνη LCD 7” στην οποία μεταφέρεται η εικόνα που βλέπει η κάμερα του οχήματος, ένα hands-free για ακουστική επικοινωνία με τον επιζώντα καθώς και δύο οθόνες υγρών κρυστάλλων, που δείχνουν κάθε στιγμή στο χειριστή τη λειτουργική κατάσταση του οχήματος ώστε να μπορεί να το αποσύρει όταν χρειάζεται.
Το όχημα κινείται σε ένα ζευγάρι ερπυστριών μεγάλου ανοίγματος που επιτρέπουν την κίνηση σε χαλάσματα με μεγάλες πλάγιες κλίσεις χωρίς ανατρέπεται. Όταν χρειαστεί να κινηθεί σε ανηφόρες με κλίσεις μεγαλύτερες των 45ο τότε αυτόματα, με τη χρήση ενός κλισιμέτρου που έχει τοποθετηθεί στο όχημα, ενεργοποιείται ένα δεύτερο μικρότερο πίσω ζευγάρι ερπυστριών.
Πάνω στο ρομποτικό όχημα είναι τοποθετημένη μια κάμερα νυκτερινής λήψης με δυνατότητα περιστροφής 180ο οριζόντια και 90ο κατακόρυφα. Αν αυτό συνδυαστεί με τη δυνατότητα του οχήματος να περιστρέφεται 360ο γύρω απ’ τον εαυτό του, εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι μπορεί έχει πλήρη οπτική εικόνα του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Η εικόνα αυτή μεταφέρεται ασύρματα στο χειριστή μέσω της οθόνης του κέντρου ελέγχου και τον βοηθά να κατευθύνει το όχημα προς την ανεύρεση επιζώντα. Η ίδια εικόνα μεταφέρεται ταυτόχρονα μέσω διαδικτύου (internet) στο τοπικό και το κεντρικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων.
Το μικρόφωνο και το ηχείο που υπάρχουν πάνω στο όχημα επιτρέπουν την αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία χρήστη-οχήματος και δίνουν τη δυνατότητα στο χειριστή του κέντρου ελέγχου αφενός να εντοπίσει τον επιζώντα μέσω της φωνής του αλλά και αφετέρου να του παράσχει την αναγκαία ψυχολογική υποστήριξη έως ότου γίνει η διάσωση.
Αν ο επιζών μπορεί μόνο να αναπνέει, τότε ο εντοπισμός του μπορεί γίνει μέσω του ανιχνευτή διοξειδίου του άνθρακα (CO2), που υπάρχει πάνω στο όχημα και μπορεί να ανιχνεύει την ανθρώπινη αναπνοή, και να ενημερώνει ανάλογα το χειριστή του κέντρου ελέγχου.
Πάνω στο όχημα είναι τοποθετημένα ένας ανιχνευτής καπνού και ένα σύστημα πυρόσβεσης ώστε να μπορεί να σβήσει μικρού μεγέθους εστία φωτιάς, που μπορεί να απειλεί τον επιζώντα.
Επιπλέον το όχημα φέρει ένα αυτόματο σύστημα φώτων πλοήγησης, έναν πομπό GSM που δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού του στίγματος του οχήματος μέσω δορυφόρου, δυνατότητα αυτοελέγχου (self-test) των αισθητηρίων και των ενεργοποιητών του μέσω διαδικτύου (internet) και τοπικού δικτύου.

Vlaxos


0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share