Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΦΑΛΑΚΡΟ/ΔΡΑΜΑΣ


Στο ΦΑΛΑΚΡΟ το "βουνό σύμβολο" της Δράμας, βρίσκεται το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο που με την έλλειψη δεντρώδους βλάστησης στην ευρύτερη περιοχή της βάσης του, δικαιώνει απόλυτα την ονομασία του, του προσδίδει όμως μια αξεπέραστη χιονοδρομική γοητεία.

Το Φαλακρό όρος με το



αναμορφωμένο πλέον χιονοδρομικό κέντρο, είναι αναμφίβολα ο καλύτερα αξιοποιημένος τουριστικός πόρος που διαθέτει σήμερα όχι μόνο ο Ν. Δράμας αλλά η ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λειτουργούν 4 συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από 22 χλμ. Σήμερα με την συνεχή βελτίωση των υποδομών του κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις αξιολόγησης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μας.

Συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας(Ε6), πλούσιες συνθήκες χιονιού, ελεύθερο ορίζοντα, εκπληκτική ηλιοφάνεια, εύκολη προσπέλαση και άνετους χώρους πάρκινγκ.

Οι χιονοπτώσεις πολλές
φορές αρχίζουν από τα μέσα Νοεμβρίου, το δίκτυο όμως παραμένει πάντα ανοιχτό, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του χιονοδρομικού.

Κλικ εδώ για μεγαλύτερη Αν είμ
αστε τυχεροί, μπορεί να συναντήσουμε όμορφα άλογα, που άλλοτε μοναχικά και άλλοτε σε μικρές συγκεντρώσεις, ξεχωρίζουν μέσα στο δάσος ή στις γυμνές βουνοπλαγιές. Είναι απολαυστικό να παρακολουθεί κανείς αυτά τα περήφανα ζώα που, αμέριμνα και χωρίς καμιά εξάρτηση από τον ανθρώπινο παράγοντα, βόσκουν και κινούνται ελεύθερα στη φύση.

Στις αρχές της άνοιξης και τους πρώτους μήνες του κα
λοκαιριού το έδαφος στρώνεται μ' ένα πολύχρωμο χαλί. Είναι τα περίφημα αγριολούλουδα του φαλακρού, που με τους μεγάλους αριθμούς και κυρίως την τεράστια ποικιλότητά τους, μετατρέπουν απ' άκρη σ' άκρη το φαλακρό σ' ένα βοτανικό παράδεισο.

Την άνοιξη εκατομμύρια κίτρινοι κυρίως
αλλά και μωβ κρόκοι, ξυπνούν κάτω από το λεπτό πια στρώμα του χιονιού και προβάλλουν με τα πανέμορφα κεφαλάκια τους στο φως του ήλιου. Είναι ένα θέαμα σπάνιο και απίστευτο, που επαναλαμβάνεται με την ίδια σχεδόν ακρίβεια κάθε άνοιξη. Πολύ δύσκολα μπορεί να συναντήσει κανείς παρόμοια συγκέντρωση αυτοφυών κρόκων σε άλλο σημείο της Ελληνικής γης. Είναι μια απίστευτη μεταμόρφωση, αν σκεφθεί κανείς, πως μερικές εβδομάδες ή και μέρες πριν, αυτή η πλαγιά φιλοξενούσε στην παγωμένη επιφάνεια, τις χορευτικές κινήσεις ή τις καταβάσεις με ιλιγγιώδεις ταχύτητες χιλιάδων ανθρώπων. Είναι η ίδια πλαγιά, που μερικούς μήνες αργότερα στην καρδιά του καλοκαιριού, φανερώνει όλη τη γύμνια της




Ξεχνιέται κανείς απέναντι στον βόρειο και ανατολικό ορίζοντα, στο υπερθέαμα που αντικρίζουν τα μάτια μας. Προβάλλουν οι δασωμένες βόρειες πλαγιές, είναι το τμήμα αυτό του φαλακρού με την πιο πυκνή βλάστηση, δρύες, καστανιές, φλαμουριές, σφενδάμια, και κέδρα στα χαμηλότερα, οξιές και πεύκα στα υψηλότερα υψόμετρα πιο χαμηλά αχνοφαίνεται το χωριό Ποταμοί, δίπλα στην ήρεμη επιφάνεια της καινούργιας τεχνητής λίμνης του Νέστο, που πολύ πρόσφατα δημιουργήθηκε μέσα στα βουνά, σε μήκος που ξεπερνάει τα 30 χλμ. Και πιο μακριά στο βάθος του ορίζοντα, ορθώνεται ο αχανής ορεινός όγκος της Ροδόπης, το τελευταίο φυσικό σύνορο της Ελλάδος με τη Βουλγαρία.
Το φαλακρό με τη γύμνια του δικαιώνει απόλυτα εδώ πάνω την ονομασία του. Ποιος όμως μπορεί να ισχυρισθεί, ότι αυτή η γύμνια, αυτές οι απαλές λιτές γραμμές, δεν έχουν μια δική τους αξεπέραστη γοητεία;

Corfas

falakro.gr

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share