Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Εικονική Μνήμη ram - Virtual Memory ram

Εικονική Μνήμη - Virtual Memory


Είναι ένας πολύ συχνά χρησιμοποιούμενος όρος. Μια τεχνολογία που εφαρμόζεται από όλα τα λειτουργικά συστήματα για να βελτιώσει την απόδοση του Υπολογιστή. Μνήμη Ram: Είναι η μνήμη του υπολογιστή στην οποία γράφονται όλα τα ανοιχτά προγράμματα. Αν για παράδειγμα είναι ανοιχτός o Media Player όταν βλέπουμε ταινία, σημαίνει ότι το πρόγραμμα Media Player έχει φορτωθεί από το σκληρό δίσκο στη μνήμη Ram. Κάθε πρόγραμμα που ανοίγει, γράφετε σε αυτή τη μνήμη.

Γέμισμα της Ram: Αν ένας υπολογιστής έχει πολλά ανοιχτά προγράμματα, τότε γεμίζει σιγά σιγά η μνήμη. Όταν τελικά γεμίσει αρκετά, το λογικό θα ήταν να μην μπορούν να ανοίξουν νέα προγράμματα, επειδή δεν υπάρχει χώρος γι' αυτά. Εδώ έρχεται η τεχνολογία της εικονικής μνήμης. Εικονική μνήμη: Ο τρόπος λειτουργίας της είναι πολύ απλός. Όταν γεμίσει η μνήμη Ram και δει ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερο χώρο, μεταφέρει τα προγράμματα που είναι ανοιχτά αλλά δεν χρησιμοποιούμε, στον σκληρό δίσκο σε ένα ειδικό αρχείο. Αυτό το αρχείο το χρησιμοποιεί η Ram σαν επέκταση του εαυτού της.
Εικονική Μνήμη - Virtual Memory
Παράδειγμα: Σε έναν υπολογιστή με 1Gb μνήμη Ram. Ανοίγουν τόσα προγράμματα που σύνολο χρειάζονται πάνω από την διαθέσημη μνήμη. Όλα τα προγράμματα θα ανοίξουν, απλά κάποια (αυτά που θα καταλάβουν τα Windows ότι δεν χρησιμοποιούνται αρκετά) θα γραφτούν στο βοηθητικό τμήμα μνήμης στον σκληρό δίσκο.
Πλεονεκτήματα:
  • Η μνήμη Ram του υπολογιστή δεν τελειώνει σχεδόν ποτέ (οσο υπάρχει χώρος στον σκληρό δίσκο).
Μειονεκτήματα:
  • Είναι πολύ αργός ο σκληρός δίσκος σε σχέση με τη μνήμη με αποτέλεσμα αν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ένα πρόγραμμα που είναι ανοιχτό στο βοηθιτικό τμήμα της μνήμης στον σκληρό δίσκο, θα κάνει αρκετή ώρα για να μεταφερθεί στην μνήμη (και αντίστοιχα κάποιο από την μνήμη να πάει στον δίσκο). Παρατηρούνται δηλαδή κολλήματα στον υπολογιστή.


Εικονική Μνήμη - Virtual MemoryΕικονική Μνήμη - Virtual Memory
Μήνυμα χαμηλής μνήμης στα Windows98 και στα WindowsXp.

Χαμηλή εικονική μνήμη: Αυτό το εικονιδιάκι μπορεί να εμφανιστεί σε κάποιον υπολογιστή μετά από αρκετή χρήση. Σημαίνει ότι γέμισε τόσο η κανονική μνήμη Ram αλλά και το βοηθιτικό τμήμα της στον σκληρό δίσκο. Πως διορθώνεται:
  • Με την αύξηση της εικονικής μνήμης (ρύθμιση των Windows).
  • Προσθήκη περισσότερης μνήμης στον υπολογιστή.

Εικονική Μνήμη - Virtual Memory
Ορισμός εικονικής μνήμης. Είναι ίδια η διαδικασία και απο Windows 7 και Vista.
Από το εικονίδιο Σύστημα στον Πίνακα ελέγχου.
Ρύθμιση της εικονικής μνήμης: Είναι το μέγεθος του αρχείου που μπορεί να δημιουργηθεί στον σκληρό δίσκο ως βοηθητική μνήμη. Έχει ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο μέγεθος. Ο τρόπος που προτείνεται να ρυθμιστεί είναι:
  • Ελάχιστο: 1,5 * μνήμη υπολογιστή
  • Μέγιστο: 2,5 * μνήμη υπολογιστή
Παράδειγμα: Για υπολογιστή με μνήμη Ram 2Gb θα πρέπει να οριστεί η εικονική μνήμη ως:
  • Ελάχιστο: 3Gb
  • Μέγιστο: 5Gb
Για όσους έχουν μνήμη 4Gb ή παραπάνω, γίνεται να καταργηθεί η εικονική μνήμη χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι δύσκολα γεμίζει τόση πολύ μνήμη. Ωστόσο, η απενεργοποίηση της δεν προτείνεται.
[πηγή]

Corfas

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share