Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Συλλογή ευρωνομισμάτων!!


Μόδα που εξαπλώνεται...

Συλλεκτική αξία αναμένεται να αποκτήσουν μέσα σε μία πενταετία περίπου 800 διαφορετικά νομίσματα ευρώ που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά από τις χώρες που είναι ενταγμένες στην ευρωζώνη, όπως προκύπτει από τις επαναλαμβανόμενες ετήσιες εκδόσεις ευρωνομισμάτων, στις οποίες προβαίνουν οι χώρες.


Μάλιστα, οι εδικοί εκτιμούν ότι από τ
α 800 αυτά νομίσματα, θα προκύψουν κάποιες σπανιότητες που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο τις τιμές.


Επιπλέον, πολλοί συλλέκτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αναμνηστικές εκδόσεις που περιλαμβάνουν τα απλά αναμνηστικά ευρωνομίσματα, όπως το ελληνικό 2ευρώ του Ολυμπιακού Δισκοβόλου, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, σε 50 εκατομμύρια τιράζ αλλά και η τακτική έκδοση του 2ευρου, η "Αρπαγή της Ευρώπης", η οποία κυκλοφόρησε σε αναμνηστική θήκη (blister) από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε μόνο 30.000 τιράζ.
Σήμερα, ένα τέτοιο 2ευρο πωλείται στη Γερμανία 60 ευρώ, με την τιμή να ανεβαίνει.

Για τον κόσμο των νομισμάτων μπορεί κανείς να μάθει στην 18η "Card Collect & Coin Expo 2009", που θα πραγματοποιηθεί 28-29 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Η φετινή καινοτομία της έκθεσης είναι η έκδοση των "Μακεδονικών Τάλαντων", τριών συλλεκτικών αναμνηστικών χαρτονομισμάτων της έκθεσης (σε 333 αντίτυπα το καθένα), τα οποία καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας των κανονικών χαρτονομισμάτων.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα δύο σπανιότερα ελληνικά νομίσματα είναι, σε χρυσό, το 40δραχμο του 1852 που κυκλοφόρησε σε 8 μόλις κομμάτια (η τιμή του αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης) και σε ασήμι, το 5δραχμο του 1846 που κυκλοφόρησε σε ένα μόλις κομμάτι και βρίσκεται σε μουσείο.

Στην Ελλάδα, οι συλλέκτες νομισμάτων υπολογίζονται σήμερα στους 10.000-15.000, παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις.

zoula




0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share