Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Τexas holdem poker...

Στο ξεκίνημα ενός παιχνιδιού Texas Holdem πόκερ, ο Ντήλερ ανακατεύει μία κανονική 52-φυλλη τράπουλα. Στα καζίνα και τις χαρτοπαικτικές λέσχες, ο Ντήλερ δεν παίζει. Πάντως, όταν δεν επαρκούν οι Ντήλερς ή σε παιχνίδια που διοργανώνονται σε σπίτια, οι παίκτες μπορεί να μοιράζουν μόνοι τους τα φύλλα. Ο ντήλερ σε κάθε χέρι αλλάζει με τη φορά του ρολογιού. Σε παιχνίδια με ντήλερ, ένας στρόγγυλος δίσκος που ονομάζεται "Dealer Button" (Κουμπί του Ντήλερ) μεταφέρεται από παίκτη σε παίκτη με τη φορά του ρολογιού μετά το πέρας κάθε χεριού. Ο Δίσκος αυτός δείχνει ποιος παίκτης θα ήταν ο ντήλερ εαν στο παιχνίδι μοίραζαν τα φύλλα οι παίκτες


Tα Blinds (Ανοίγματα)

Δεν υπάρχουν Antes που να απαιτούνται από όλους τους παίκτες στο Texas Holdem πόκερ, αντί αυτών, υπάρχουν δύο υποχρεωτικά στοιχήματα τα οποία ονομάζονται Blinds . Τα παιχνίδια ξεκινούν με τους δύο παίκτες που κάθονται στα αριστερά του Ντήλερ ή του υποθετικού ντήλερ (Το Κουμπί) να βάζουν ένα προκαθορισμένο χρηματικό ποσό (τα Blinds) μέσα στο ποτ πριν ακόμη μοιραστεί κανένα φύλλο, εξασφαλίζοντας έτσι ότι υπάρχει κίνητρο για το παιχνίδι σε κάθε χέρι. Στα τουρνουά το ποσό αυτό αυξάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλίζεται ο αποκλεισμός των παικτών.

Τις περισσότερες φορές, το Small Blind (ο παίκτης που βρίσκεται αμέσως αριστερά του ντήλερ) βάζει το μισό από το ελάχιστο στοίχημα, και ο παίκτης στα αριστερά του (το Big Blind) βάζει το ελάχιστο στοίχημα. Η κίνηση αυτή ονομάζεται "posting the blinds(βάζοντας τα blinds)."


To Mοίρασμα

Σε κάθε παίκτη μοιράζονται δύο φύλλα, τα οποία είναι κρυφά (τα λεγόμενα Hole Cards). Ο κάθε παίκτης προσπαθεί να κρατήσει μυστική την αξία των αρχικών του φύλλων και για αυτό συνήθως ανασηκώνει μόνο τη μία τους άκρη προστατεύοντάς τα παράλληλα με το άλλο του χέρι. Τα Αρχικά Φύλλα πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι όμως ο παίκτης έχει το δικαίωμα να τα ανασηκώσει στιγμιαία ώστε να μπορέσει να τα δει. Στη συνέχεια πρέπει και πάλι να τοποθετηθούν στο τραπέζι, όμως ο κάθε παίκτης διατηρεί το δικαίωμα να ξαναδεί τα φύλλα του κατά τη διάρκεια του χεριού, όμως μόνο τα δικά του φύλλα και κανενός άλλου.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να συνδυάσει αυτά τα δύο φύλλα με τα πέντε φύλλα που τελικά θα ανοιχτούν μπροστά από το Ντήλερ ("the Board") ώστε να κάνει το καλύτερο χέρι πόκερ (δείτε τα "Χέρια Πόκερ") από όλους τους παίκτες. Αυτό το χέρι πόκερ μπορεί να αποτελείται από τα δύο Αρχικά Φύλλα και τρία από το Board, ένα Αρχικό Φύλλο και τέσσερα από το Board ή - πολύ σπάνια - κανένα από τα Αρχικά Φύλλα και όλο το Board. Ο παίκτης με το καλύτερο χέρι πόκερ κερδίζει το Pot (το σύνολο όλων των στοιχημάτων).


Πρώτος Γύρος Στοιχημάτων

Αυτός πραγματοποιείται αμέσως μετά το Μοίρασμα. Ο πρώτος παίκτης που μιλάει είναι αυτός που κάθεται αριστερά από το Big Blind. Σε παιχνίδια που δεν είναι τουρνουά έχει την επιλογή να γίνει ένα τρίτο Blind βάζοντας ένα στοίχημα διπλάσιο από το Big Blind πριν μοιραστούν τα φύλλα. Αυτό είναι γνωστό ως Straddle. Το πλεονέκτημα που έχει ο Straddler είναι ότι στον πρώτο γύρο των στοιχημάτων μιλάει τελευταίος, κάτι που του δίνει την ευκαιρία να δει τα στοιχήματα όλων των άλλων παικτών.

Ο πρώτος παίκτης που μιλάει (στα αριστερά του Big Blind ή του Straddler) έχει τρεις επιλογές: Call, Raise ή Fold.

Για να κάνει Call, ο παίκτης πρέπει να βάλει ένα στοίχημα ίσο με το Big Blind ή το Straddle.

Για να κάνει Raise, ο παίκτης πρέπει να προσθέσει ένα επιπλέον ποσό. Το μέγεθος αυτού του ποσού εξαρτάται από τον τύπο του παιχνιδιού που παίζεται: στα παιχνίδια με Όριο, είναι ένα σταθερό ποσό το οποίο μπορεί να έχει ένα ανώτατο όριο Capped έπειτα από συγκεκριμένο αριθμό γύρων, φυσιολογικά στο online πόκερ τεσσάρων, στα παιχνίδια Pot Limit δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που υπάρχει την παρούσα στιγμή μέσα στο Pot, και στα παιχνίδια No Limit, μπορεί να είναι οποιοδήποτε ποσό, με όριο μόνο τις μάρκες που έχει μπροστά του ο παίκτης.

Για να κάνει Fold (πάει πάσο), ο παίκτης τοποθετεί μπροστά του τα φύλλα του κλειστά και τα σπρώχνει προς το κέντρο του τραπεζιού όπου και αποτελούν το λεγόμενο Muck. Οποιοδήποτε φύλλο έρχεται σε επαφή με το Muck σημαίνει ότι έχει απορριφθεί και ότι ο παίκτης πήγε πάσο. Ο παίκτης αυτός δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει στο συγκεκριμένο χέρι και οποιαδήποτε στοιχήματα έχει βάλει χάνονται.

Οι παίκτες που έπονται έχουν ακριβώς τις τρεις ίδιες επιλογές, συν την επιλογή να κάνουν ReRaise (ή ReReRaise). Κάθε ReRaise πρέπει να είναι ίσο τουλάχιστον με το μέγεθος του τελευταίου Raise.


Tο Flop

Μετά τον πρώτο γύρο των στοιχημάτων, ο ντήλερ καίει το φύλλο που βρίσκεται στην κορυφή της τράπουλας. Αυτή η κίνηση ονομάζεται Burning, και γίνεται ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν είδε κατά λάθος το πρώτο φύλλο, και να εμποδιστεί το κλέψιμο. Το Καμμένο Φύλλο τοποθετείται είτε δίπλα στο Flop, κάτω από το επόμενο Ανοικτό Φύλλο ή στο Muck.

Στη συνέχεια ο ντήλερ ανοίγει τα τρία επόμενα φύλλα φανερά στο τραπέζι. Αυτά τα φύλλα ονομάζονται Flop.


Δεύτερος Γύρος Στοιχημάτων

Αυτός ο γύρος καθώς και όλοι οι επόμενοι ξεκινούν με τον πρώτο παίκτη στα αριστερά του ντήλερ που συμμετέχει ακόμη στο χέρι. Επιπλέον των επιλογών Call, Raise ή Re-Raise, οι παίκτες έχουν τώρα την επιλογή να κάνουν Check - δηλαδή να μείνουν στο χέρι χωρίς να ποντάρουν μέχρι να έρθει πάλι η σειρά τους να μιλήσουν.

Μόλις τοποθετηθεί κάποιο στοίχημα ένας παίκτης μπορεί να επιλέξει να κάνει Call βάζοντας το ίδιο ποσό ή Raise (ή ReRaise, όπου είναι εφικτό). Αν επιλέξει να μην κάνει τίποτε από τα δύο, τότε πρέπει να κάνει Fold (πάει πάσο). Έτσι στο τέλος του γύρου, όλοι οι παίκτες θα έχουν στοιχηματίσει το ίδιο χρηματικό ποσό εκτός από την περίπτωση όπου κάποιος παίκτης δεν έχει αρκετές μάρκες μπροστά του. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να κάνει All-In (να ποντάρει δηλαδή τα ρέστα του) και τότε δημιουργούνται ένα ή και περισσότερα Side Pots , περιορίζοντας το ποσό που μπορεί να κερδίσει στο άρθροισμα των αντίστοιχων στοιχημάτων του Main Pot από όλους τους παίκτες που συμμετέχουν στο χέρι.


Tο Turn (λέγεται επίσης και Fourth Street)

Μετά την ολοκλήρωση του Δεύτερου Γύρου των Στοιχημάτων, μία επιπλέον κάρτα καίγεται,(απορρίπτεται) και το επόμενο φύλλο ανοίγεται και προστίθεται στο Board. Αυτό το φύλλο ονομάζεται Turn.


Tρίτος Γύρος Στοιχημάτων

Στα παιχνίδια με Όριο, το σταθερό ποσό των στοιχημάτων διπλασιάζεται και παραμένει σε αυτό το επίπεδο μέχρι και τον τελευταίο γύρο των στοιχημάτων.


Tο River (λέγεται επίσης και Fifth Street)

Μετά την ολοκλήρωση του Τρίτου Γύρου των Στοιχημάτων, μία επιπλέον κάρτα καίγεται, και το πέμπτο και τελευταίο κοινό φύλλο ανοίγεται και προστίθεται στο Board. Αυτό το φύλλο ονομάζεται River.


Τέταρτος Γύρος Στοιχημάτων

Αυτός προηγείται του Show-Down (αποκάλυψης των φύλλων), όπου ο παίκτης πρέπει να φανερώσει τα φύλλα του.


Αν δύο ή περισσότεροι παίκτες έχουν το ίδιο χέρι τότε το επόμενο μεγαλύτερο φύλλο στο χέρι του παίκτη (το λεγόμενο Kicker) χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει το νικητή. Αν δεν υπάρχει φύλλο kicker (οι παίκτες έχουν χρησιμοποιήσει και τα δύο αρχικά φύλλα, ή έχουν ακριβώς το ίδιο χέρι), τότε το pot μοιράζεται ανάμεσά τους.

Οι παίκτες που επιθυμούν να παίξουν μόνο με τα φύλλα του Board (βασιζόμενοι αποκλειστικά στα πέντε κοινά φύλλα για να φτιάξουν το καλύτερο χέρι) πρέπει να το ανακοινώσουν αυτό πριν πετάξουν τα φύλλα τους μακριά, ειδάλλως χάνουν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν το ποτ.


Λάθη του Ντήλερ

Αν αποκαλυφθεί το πρώτο Αρχικό Φύλλο τότε έχουμε λάθος στο μοίρασμα. Ο ντήλερ μαζεύει την κάρτα, ανακατεύει και κόβει από την αρχή τα φύλλα.

Αν αποκαλυφθεί κάποιο άλλο Αρχικό Φύλλο από σφάλμα του ντήλερ, τότε το μοίρασμα συνεχίζεται. Το φύλλο που αποκαλύφθηκε δεν μπορεί όμως να κρατηθεί. Αφού ολοκληρωθεί το μοίρασμα, ο ντήλερ ανταλλάσει το συγκεκριμένο φύλλο με το πρώτο της τράπουλας, κι έπειτα το φύλλο που αποκαλύφθηκε αποτελεί το Καμμένο Φύλλο. Αν περισσότερα από ένα Αρχικά Φύλλα αποκαλυφθούν, τότε έχουμε σφάλμα στο μοίρασμα και ο Ντήλερ πρέπει να ανακατέψει τα φύλλα από την αρχή.

Αν το Flop περιέχει επιπλέον φύλλα, τότε πρέπει να ξαναμοιραστεί (αυτό ισχύει ακόμη κι όταν γνωρίζουμε ποιο είναι το έξτρα φύλλο.)

Αν το Flop πρέπει να ξαναμοιραστεί επειδή τα φύλλα άνοιξαν πριν ολοκληρωθεί ο γύρος των στοιχημάτων, ή επειδή το Flop περιέχει επιπλέον φύλλα, τότε τα φύλλα που βρίσκονται στο Board αναμιγνύονται με την υπόλοιπη τράπουλα. Το Καμμένο Φύλλο παραμένει στο τραπέζι. Μετά το ανακάτεμμα, ο ντήλερ κόβει την τράπουλα και μοιράζει ένα νέο Flop χωρίς να κάψει καμμία κάρτα.

Αν ο ντήλερ ανοίξει το τέταρτο φύλλο στο τραπέζι πριν ολοκληρωθεί ο γύρος των στοιχημάτων , τότε το φύλλο βγαίνει στην άκρη για εκείνο το γύρο, ακόμη κι αν οι παίκτες που έπονται επιλέξουν να πάνε πάσο. Στη συνέχεια ο γύρος των στοιχημάτων ολοκληρώνεται. Ο ντήλερ καίει το φύλλο και ανοίγει στο ταπί την κάρτα που θα ήταν η πέμπτη στην θέση της τέταρτης. Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του γύρου ο ντήλερ ανακατεύει πάλι την τράπουλα, περιλαμβάνοντας και το φύλλο που απορρίφθηκε, χωρίς όμως να προσθέσει κάποιο άλλο Καμμένο φύλλο ή φύλλα που απέρριψαν οι παίκτες που πήγαν πάσο. Στη συνέχεια κόβει την τράπουλα και μοιράζει το τελευταίο φύλλο χωρίς να κάψει καμμία κάρτα. Αν το πέμπτο φύλλο ανοίξει πρώιμα, τότε η τράπουλα ανακατέυτεται και μοιράζεται με τον ίδιο τρόπο.

Αν ο ντήλερ από λάθος μοιράσει στον πρώτο παίκτη ένα επιπλέον φύλλο (αφού όλοι οι παίκτες έχουν λάβει τα αρχικά τους φύλλα), τότε η κάρτα επιστρέφεται στην τράπουλα και χρησιμοποιείται ως Καμμένο Φύλλο. Αν ο ντήλερ από λάθος μοιράσει περισσότερα από ένα φύλλα τότε έχουμε σφάλμα στο μοίρασμα και πρέπει να ανακατέψει τα φύλλα από την αρχή.

Vlaxos

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share