Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Party animal ο Γιώργος Παπανδρέου στα νιάτα του!!!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAQyrR4pG09K0hOxh91a6_E6D0PilHLNdyrfB2qiF5ebOc76ht2T8zfgqInYYbHo7ATzF427Q1l3_Ui32oPN_MjqLo4pDo7drrSp-3-bsXtj6ZROhfxu2u1tsClDEdqXAuRUO1gfABHjMW/s320/%CE%96%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%BF+%CE%A3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85.jpg.jpg


Παλιές ιστορίες από τo νυχτερινό κέντρο "Νταλίκες". Συνέντευξη με τον κ. Τσενέ.

Στη δεκαετία του ’80 ο Θανάσης Τσενές και ο Γιάννης Μητσάνης (γνωστός ως μπαρμπα-Γιάννης) προκάλεσαν… πανικό στη νυχτερινή Αθήνα. Επιλέγοντας έναν μεγάλο υπόγειο χώρο στην οδό Αγίας Γλυκερίας στο Γαλάτσι (που αρχικά ονομάστηκε «Καρουζέλ», στη συνέχεια «Ντέφι», «Τα ωραία στο Γαλάτσι» και τελικά «Νταλίκες») κατάφεραν για δέκα χρόνια να είναι το επίκεντρο της λαϊκής διασκέδασης με προγράμματα που φέρουν τη σφραγίδα αξιόλογων συνθετών και τραγουδιστών.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Σούκας, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, η Γιώτα Λύδια, η Ελένη Βιτάλη, η Κωνσταντίνα, ο Λεωνίδας Βελλής, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, Τα παιδιά απ' την Πάτρα, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Γιώργος Σαρρής είναι μερικά από τα ονόματα που έγραψαν με χρυσά γράμματα τη δική τους ιστορία στο μαγαζί.

Συναντηθήκαμε με τον κ. Τσενέ στον σημερινό νυχτερινό χώρο του, τη «Θέμιδα», και ξεφυλλίσαμε μαζί το άλμπουμ των αναμνήσεών του μέσα από μια σειρά φωτογραφίες εκείνης της αλησμόνητης εποχής στις «Νταλίκες».

«Τι να πρωτοθυμηθώ από τις ατελείωτες βραδιές που κάναμε στο μαγαζί, σε όλες τις περιόδους του και με όλους τους καλλιτέχνες που συνεργαστήκαμε» μας λέει. «Υπήρχε κέφι και μεράκι για τη δουλειά, κάτι που ο κόσμος το εκτιμούσε ιδιαίτερα. Εξω από το μαγαζί σχηματίζονταν ουρές και όταν πήγαινε δύο η ώρα, ο κόσμος δεν έλεγε να φύγει. Δεν θα ξεχάσω την πολύ όμορφη συνεργασία που είχαμε για πέντε χρόνια με τον Χρήστο Νικολόπουλο αλλά και με τους περισσότερους καλλιτέχνες».

Ο Μανώλης Αγγελόπουλος έπαιζε ζάρια στο καμαρίνι του...
...η Ελένη Βιτάλη ήθελε πάντα να περνάει το δικό της. Ο Λεωνίδας Βελλής τραγουδούσε ακόμα και με σαράντα πυρετό. Αλλά ήταν πολύ σφιχτός με τα χρήματα… Ο Δημήτρης Κοντογιάννης ήθελε να βγαίνει στο πρόγραμμα τελευταίος. Η Γιώτα Λύδια είχε φτάσει στο αμήν και είπε στον μπαρμπα-Γιάννη «ή εγώ ή αυτός». Ο Γιώργος Σαρρής ήταν πολύ καλό παιδί, αλλά λίγο επιπόλαιο…

- Υστερα από τόσα χρόνια που έχουν περάσει θέλω να ανοίξετε τα… απόρρητα αρχεία και να μας μιλήσετε για τις ιδιαιτερότητες των τραγουδιστών με τους οποίους συνεργαστήκατε...
Ολοι οι καλλιτέχνες είναι ιδιαίτερα άτομα. Σαν άνθρωποι όμως έχουν κι αυτοί αδυναμίες και -γιατί να το κρύψουμε- πάθη. Ο Μανώλης Αγγελόπουλος έπαιζε ζάρια στο καμαρίνι με τους συνεργάτες του, ακόμα και με πελάτες που είχαν γίνει φίλοι του. Η Ελένη Βιτάλη την πρώτη χρονιά που συνεργαστήκαμε δεν είχε πολλές παραξενιές. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι μας έβαλε να αλλάξουμε όλο το μαγαζί. Καλύψαμε όλα τα βελούδα με πανιά για να δείχνει στο στιλ του τσαντιριού όπως ήθελε εκείνη να δείχνει… Στη συνέχεια όμως έγινε πολύ περίεργη και ήθελε πάντα να περνάει το δικό της. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα τσούγκρισε με τον Χρήστο Νικολόπουλο και διαλύθηκε η συνεργασία τους.
Ο Δημήτρης Κοντογιάννης ήταν επιπόλαιος χαρακτήρας. Τραγουδούσε μαζί με τη μεγάλη κυρία του τραγουδιού, τη Γιώτα Λύδια, και ήθελε να βγαίνει στο πρόγραμμα τελευταίος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές ρήξεις μεταξύ τους. Καθυστερούσε πάντα να έρθει στο μαγαζί για να γίνεται το δικό του. Θυμάμαι που η Γιώτα Λύδια είχε φτάσει στο αμήν με αυτήν την κατάσταση και είπε στον μπαρμπα-Γιάννη «ή εγώ ή αυτός».

Ο Λεωνίδας Βελλής, που πραγματικά ήταν πολύ συνεργάσιμος με όλους, τραγουδούσε ακόμα και με σαράντα πυρετό. Ηταν πολύ σφιχτός στο θέμα των χρημάτων… Ηταν πολύ τσιγκούνης! Γι’ αυτό και χάθηκε στη συνέχεια, αν και ο ίδιος ο Στέλιος Καζαντζίδης τον είχε χρίσει κατά κάποιο τρόπο διάδοχό του.

Ο Γιώργος Σαρρής ήταν πολύ καλό παιδί, αλλά λίγο επιπόλ [Δημήτρης Μητροπάνος και Λάκης Χαλκιάς ως θαμώνες στις «Νταλίκες» το 1986.] αιο… Είχε το παράπονο ότι παρ’ όλο που εκείνος τραγούδησε τις «Νταλίκες» ο κόσμος νόμιζε ότι το είχε πει ο Λεωνίδας Βελλής. Σε αυτό βέβαια έφταιγε ο ίδιος γιατί δεν το κυνήγησε όσο θα έπρεπε.

- Ανάμεσα στους θαμώνες του κέντρου ήταν και ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Πώς τον θυμάστε;
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να πω ότι στις «Νταλίκες» διοργανώνονταν εκδηλώσεις από διάφορες τοπικές του ΠΑΣΟΚ, στις οποίες συνήθως ήταν γκεστ η Γλυκερία, με τη συμμετοχή πολλών πολιτικών του κόμματος. Ανάμεσά τους ήταν και ο Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο θυμάμαι να διασκεδάζει με την ψυχή του και να επικοινωνεί με όλους απλά και φιλικά.

- Χόρευε ζεϊμπέκικο;
Ηταν μεγάλος γλεντζές!


Σήμερα στη «Θέμιδα»

Οι «Νταλίκες» έκλεισαν το 1992 και από τότε το επιχειρηματικό δίδυμο Μητσάνης - Τσενές αφοσιώθηκε στο κέντρο «Θέμιδα» επί της οδού Ευελπίδων. Για περίπου είκοσι χρόνια το κέντρο λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο ως καφέ-ρεστοράν και είναι ένα από τα παλιά καλλιτεχνικά στέκια.

«Από εδώ έχουν περάσει μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής ζωής, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίμης Τραϊφόρος, ο Αλέκος Σακελλάριος και πάρα πολλοί άλλοι. Το μαγαζί βρίσκεται κοντά στα δικαστήρια, γι' αυτό πήρε και αυτό το όνομα, αλλά και απέναντι από το “Αλσος” και το “Γκριν Παρκ”, τα δύο θρυλικά αναψυκτήρια που βρίσκονταν μέσα στο Πεδίον του Αρεως και τα καλοκαίρια φιλοξενούσαν πληθώρα καλλιτεχνών».

- Σήμερα ποιοι καλλιτέχνες είναι τακτικοί θαμώνες σας;
Από τους νεότερους τραγουδιστές, και δεν μιλάω βέβαια για τη φουρνιά που βγαίνει από τα ριάλιτι, αλλά για όλους εκείνους που έγραψαν ιστορία με το λαρύγγι τους και όχι με τη βοήθεια της τηλεοπτικής έκθεσης, περνάνε όλοι σταδιακά.

Από τους παλιούς, και δυστυχώς δεν ζουν πολλοί,έρχονται ο Γιάννης Σταματίου, γνωστός ως «Σπόρος», όπως τον είχε ονομάσει ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιάννης Καραμπεσίνης και άλλοι. Και ο Ηρακλής Παπασιδέρης που χάσαμε πριν από λίγο καιρό ήταν τακτικός θαμώνας.

- Μιλάτε για τον στιχουργό του ερωτικού ύμνου «Ερωτά μου αγιάτρευτε»…
Ο Ηρακλής Παπασιδέρης ήταν ωραίος άνθρωπος και μεγάλος στιχουργός, αφού, από ό,τι ξέρω, έχει γράψει περίπου δύο χιλιάδες τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Εχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους συνθέτες και τραγουδιστές. Ηταν ένα άτομο χαμηλών τόνων και όπως μου έδινε να καταλάβω ένιωθε μοναξιά γιατί ήταν απομονωμένος από το οικείο του περιβάλλον. Νομίζω ότι αισθανόταν πως τον είχαν απομακρύνει τα δικά του πρόσωπα… Τελευταία αισθανόταν φοβίες, καθότανε στο μαγαζί μέχρι να ξημερώσει και μετά πήγαινε για ύπνο. Προτιμούσε να κάθεται μόνος του στο πατάρι. Επινε τον καφέ του και έγραφε.

- Πώς βλέπετε τη σημερινή νυχτερινή διασκέδαση;
Δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας διασκέδαση. Εμείς μάθαμε τη διασκέδαση ως γλέντι. Ακούγαμε ωραία τραγούδια από τραγουδιστές που διαθέτουν καλή φωνή, χορεύαμε, ξεφαντώναμε. Σήμερα κάθονται με ένα ποτό στα χέρια και κοιτάζουν ο ένας τον άλλον σαν χαζοί…

Πηγή: espressonews.gr
jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share