Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Έρευνα:Aυξάνονται οι χρήστες κοκαίνης, μειώνονται οι χρήστες της κάνναβης....




Αύξηση της κατανάλωσης κοκαΐνης και οπιούχων ουσιών καταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι ουσίες αυτές καταλαμβάνουν "κυρίαρχη θέση", ενώ η κάνναβη, η ουσία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη, δείχνει σημάδια υποχώρησης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά.



Η κοκαΐνη παραμένει "το πιο δημοφιλές διεγερτικό στην Ευρώπη" και η παράνομη ναρκωτική ουσία με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετά την κάνναβη, υπογραμίζει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία στην ετήσια έκθεσή του περί της "Κατάστασης του φαινομένου των ναρκωτικών στην Ευρώπη", που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στις Βρυξέλλες.



Σύμφωνα λοιπόν με τις στατιστικές που αναφέρονται στο 2007, 13 εκατομμύρια ευρωπαίοι ενήλικες (ηλικίας 15-64 ετών) έχουν κάνει χρήση κοκαΐνης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ 74 εκατομμύρια έχουν κάνει χρήση κάνναβης, εκ των οποίων το 2-2,5% δηλώνει ότι κάνει χρήση καθημερινά. "Τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης παραμένουν υψηλά" και "συνεχίζουν να αυξάνονται" σε μερικές περιοχές, παρατηρεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός.



Η κοκαΐνη μάλιστα τείνει να αντικαταστήσει τις αμφεταμίνες και το "έκστασι" σε μερικές χώρες όπως η Βρετανία, η Δανία ή η Ισπανία και τα ποσοστά κατανάλωσης σε νέους ενήλικες (ηλικίας 15-34 ετών) αυξήθηκαν κατά 15% σε τουλάχιστον πέντε χώρες (Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία και Βρετανία) κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Το 22% των ευρωπαίων τοξικομανών που ζητούν θεραπεία δηλώνουν χρήστες κοκαΐνης, η οποία υπήρξε η αιτία τουλάχιστον 500 θανάτων το 2007. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, χρήση κοκαΐνης παρατηρείται σε πολύ διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες πληθυσμού.



"Η κοκαΐνη και η ηρωίνη εξακολουθούν να διατηρούν το προβάδισμα στην ευρωπαϊκή σκηνή και, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μείωση της κατανάλωσής τους στην Ευρώπη", παρατηρεί ο Βόλφγκανγκ Γκετζ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.



Όσον αφορά τις οπιούχες ουσίες, η κατανάλωσή τους είναι μεν σημαντικά πιο περιορισμένη από αυτή της κοκαΐνης (1,2 με 1,5 εκατομμύρια χρήστες -ηρωίνης οι περισσότεροι- στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία), ωστόσο "τα υγειονομικά και κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με τη χρήση τους παραμένουν σημαντικότατα", προειδοποιεί ο Μαρσέλ Ρεμέν, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά.



Στα μέσα της δεκαετίας του '90 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε παρατηρηθεί μία μείωση των προβλημάτων που συνδέονται με την ηρωίνη, αλλά οι δείκτες των τάσεων των οπιούχων ουσιών (νέα αιτήματα θεραπείας, θάνατοι, συλλήψεις) "εμφανίζουν συνεχώς μία ανησυχητική αύξηση" σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την αύξηση των χρηστών νεαρής ηλικίας.



Ο συνολικός αριθμός ηρωινομανών που ζήτησαν θεραπεία αυξήθηκε το 2007 στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 6% σε σχέση με το 2002. Παράλληλα, οι θάνατοι από ναρκωτικά αντιστοιχούν στο 4% όλων των θανάτων Ευρωπαίων μεταξύ 15 και 39 ετών, ενώ στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων εμπλέκονται οπιούχες ουσίες.



Το μόνο "θετικό", σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, είναι ότι τα "νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν τη συνεχή μείωση στην κατανάλωση κάνναβης, κυρίως στους νέους", ιδιαίτερα στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, την Κροατία και τη Σλοβανία. Τα δεδομένα όμως που αφορούν τον αριθμό συστηματικών χρηστών κάνναβης είναι "λιγότερο ενθαρρυντικά", καθώς υπάρχει "σημαντικό ποσοστό πληθυσμού υψηλού κινδύνου, που αντιστοιχεί περίπου στο 2% των νέων Ευρωπαίων".



Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του για την "πολυκατανάλωση", η οποία αυξάνεται συνεχώς και εντείνει ακόμη περισσότερο τους κινδύνους εμφάνισης "οξείων προβλημάτων" στους νέους οι οποίοι έχουν εξασθενημένους οργανισμούς από την παράλληλη κατανάλωση αλκοόλ.

iKypros


Αnto




0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share