Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Σάλος με τις δολοφονίες στο Περού για το λίπος...


Σάλος έχει προκληθεί με την υπόθεση δολοφονίας πιθανόν και 60 αγροτών στο Περού, προκειμένου να συλλέξουν το λίπος τους, για να πουληθεί σε εταιρείες καλλυντικών, ακόμη και στην Ευρώπη. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων ο ένας περιέγραψε στις αρχές την αποτρόπαια πράξη. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν η συγκεκριμένη ιστορία φρίκης ευσταθεί.


Το ανθρώπινο λίπος, που άλλοτε θεωρείτο πολύτιμο για την παραγωγή καλλυντικών και ιατρικές χρήσεις, συλλεγόταν τους προηγούμενους αιώνες από τα πτώματα κρατούμενων που εκτελούνταν.

Ο 32χρονος Σεράπιο Βεραμέντι, ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν και φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στη συμμορία, προκάλεσε ρίγη στους πολίτες του Περού που αναρωτιούνται εάν όσα είπε είναι πράγματι αλήθεια. «Χρησιμοποιούσαμε μια wincha [εργαλείο] για να κόψουμε τα κεφάλια τους. Κρεμάγαμε τα διαμελισμένα πτώματα από γάντζους, και μετά ανάβαμε έξι ή οκτώ κεριά από κάτω τους, και περιμέναμε δυο τρεις μέρες για να στάξει το λίπος στο μπουκάλι», φέρεται να ομολόγησε στους αστυνομικούς.

Ακόμα και βετεράνοι περουβιανοί αστυνομικοί είπαν πως πρόκειται για την πιο μακάβρια ιστορία που έχουν ακούσει ποτέ.

Τα μέλη της συμμορίας αυτοαποκαλούνταν Los Pishtacos. Στην μυθολογία των πολιτισμών των Άνδεων, ο πιστάκο είναι κάτι σαν μπαμπούλας ή βαμπίρ, ένας ανθρωπόμορφος διάβολος, συνήθως λευκός, που δολοφονεί για να κλέψει το λίπος ή να κομματιάσει τις σορούς των ιθαγενών. Η έννοια προέρχεται από την λέξη pishtay, η οποία στα Κέτσουα σημαίνει αποκεφαλισμός, διαμελισμός, ή κόψιμο του λαιμού.

«Πώς μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που διαμελίζουν άλλους με μόνο στόχο να βγάλουν λεφτά από το ανθρώπινο λίπος;», διερωτήθηκε με μια έκφραση φρίκης ο υπουργός Δικαιοσύνης Οκτάβιο Σαλασάρ.

Ο Βεραμέντι συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα μαζί με τρεις συνεργούς του όταν, σε ελέγχους ρουτίνας σε λεωφορεία που ταξίδευαν από τις επαρχίες στη Λίμα, βρέθηκαν μπουκάλια από λεμονάδες γεμάτα λίπος, που εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ότι ήταν ανθρώπινο. Τα μπουκάλια είχαν σταλεί ως ασυνόδευτα πακέτα. «Επρόκειτο για δείγμα», δήλωσε ο Βεραμέντι.

Ο 32χρονος είπε ότι η συμμορία συνέλεξε περίπου 17 λίτρα ανθρώπινου λίπους που ήλπιζε να πουλήσει σε εταιρίες που παράγουν προϊόντα ομορφιάς -ορισμένες εκ των οποίων είπε πως βρίσκονται στην Ευρώπη- με αντίτιμο 15.000 δολάρια το λίτρο.

Οι αρχές βρήκαν μια ποσότητα λίπους στο σπίτι ενός ακόμη φερόμενου ως πιστάκο, του Έλμερ Καστιγιέχος, σε ένα χωριό στην επαρχία Ουανούκο, στο κεντρικό Περού, περίπου 400 χλμ. βορειοανατολικά από τη Λίμα.

Επτά ύποπτοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Αν και ορισμένοι αστυνομικοί εκφράζουν αμφιβολίες για το αν η υπόθεση στέκει, ο διευθυντής των τμήματος εγκληματικών ερευνών Εουσέμπιο Φελίς υπογράμμισε πως οι αρχές πιστεύουν ότι πράγματι υπήρξαν δολοφονίες σαν κι αυτές που περιέγραψε ο Βεραμέντι.

Ο Φελίς σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί επακριβώς πόσους ανθρώπους δολοφόνησαν τα μέλη της συμμορίας. «Προφανώς δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε έναν κακοποιό, αλλά βρήκαμε αρκετά στοιχεία ώστε να είμαστε σχεδόν 100% σίγουροι πως πρόκειται για μια υπόθεση πιστάκος», δήλωσε.

Η αστυνομία φοβάται πως η συμμορία ενδέχεται να δρούσε επί χρόνια, ίσως ακόμα και δυο δεκαετίες, και δεν αποκλείουν την ανάμιξή της στις εξαφανίσεις, επί σειρά ετών, 60 αγροτών στις επαρχίες Ουανούκο και Πάσκο, στα βουνά όπου ζούσαν οι ύποπτοι που συνελήφθησαν.

Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου του Περού, Χούλιο Κάστρο Γκόμες, δηλώνει πάντως ότι η υπόθεση τον κάνει να δυσπιστεί. Οπως επισήμανε, οι κλινικές πλαστικής χειρουργικής συχνά αποκτούν μεγάλες ποσότητες λίπους από χειρουργικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης και τις πετούν, διότι δεν υπάρχει αγορά που να τις χρειάζεται. Οι κλινικές μερικές φορές χρησιμοποιούν λίπος για να καλύπτουν ρυτίδες και άλλες ατέλειες, αλλά αξιοποιούν για το σκοπό αυτό λίπος από τον ίδιο ή την ίδια τον ή την ασθενή για το σκοπό αυτό. «Γιατί λοιπόν να πλήρωνε κάποιος 15 χιλιάδες δολάρια το λίτρο;», διερωτάται.

Πέραν αυτού, αν και ο Κάστρο Γκόμες παραδέχεται ότι το λίπος θα μπορούσε να εξαχθεί με αυτοσχέδιες μεθόδους όπως αυτές που περιέγραψε ο Βεραμέντι, εξήγησε ότι θα ήταν γεμάτο ακαθαρσίες και άρα άχρηστο.

Η αστυνομία εξακολουθεί να προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση, καθώς ανακύπτουν στοιχεία ότι τουλάχιστον το ένα θύμα -ένας 27χρονος- πράγματι δολοφονήθηκε και το σώμα του αποστραγγίστηκε με αυτόν τον τρόπο.

[πηγή]

Vlaxos

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share