Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Η Ιρλανδική Καθολική εκκλησία συγκάλυπτε κακοποιήσεις παιδιών από ιερείς...



Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Δουβλίνου αποφάσισε την απόκρυψη στοιχείων για την επι δεκαετίες κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς, επειδή οι επίσκοποι ήθελαν να «προστατεύσουν» τη φήμη της Καθολικής Εκκλησίας, σε βάρος των θυμάτων, ανέφερε νέα έκθεση ειδικής επιτροπής.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα έρευνας που διήρκεσε τρία χρόνια και εξετάζει το πως οι Αρχές και η Εκκλησία μεταχειρίστηκαν τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών κατά 46 ιερέων, ανάμεσα στα έτη 1975 και 2004.

Το συμπέρασμα ήταν πως η Καθολική Εκκλησία της Ιρλανδίας έθεσε την φήμη της πάνω από το συμφέρον των θυμάτων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι και οι κρατικοί λειτουργοί βοήθησαν στη συγκάλυψη των υποθέσεων, επιτρέποντας στην Εκκλησία να λειτουργεί έξω από το πλαίσιο του νόμου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι αντί να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, οι ιερείς που αντιμετώπιζαν τις καταγγελίες των θυμάτων, μεταφέρονταν από την Εκκλησία από ενορία σε ενορία, όπου υπήρχε ο κίνδυνος να επαναλάβουν τα εγκλήματά τους.

Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει ότι τέσσερις αρχιεπίσκοποι (ο Τζον Τσαρλς ΜακΚουέιντ, ο Ντέρμοτ Ράιαν, ο Κέβιν ΜακΝαμάρα και ο Ντέσμοντ Κόνελ) δεν παρέδωσαν στις Αρχές πληροφορίες σχετικά με τους ιερείς που κατηγορούνταν.

Σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση, η έρευνα «δείχνει ξεκάθαρα ότι (υπήρξε) μία συστημική, υπολογισμένη διαστρέβλωση της εξουσίας και της εμπιστοσύνης αβοήθητων και αθώων παιδιών από την αρχιεπισκοπή».

«Οι ένοχοι πρέπει να έρθουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και ο λαός της Ιρλανδίας πρέπει να ξέρει ότι αυτό δε θα συμβεί ποτέ ξανά» προσθέτει η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη έκθεση στην Ιρλανδία σχετικά με την κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερείς.

Η πρώτη είχε αποκαλύψει σοκαριστικά στοιχεία για ξυλοδαρμούς, βιασμούς και άλλες μεθόδους κακομεταχείρισης παιδιών σε καθολικά σχολεία της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με εκείνη την πρώτη έκθεση, θρησκευτικοί ηγέτες γνώριζαν ότι η σεξουαλική κακοποίηση ήταν συστηματική σε ιδρύματα που σπούδαζαν αγόρια.

Πηγή: in.gr
jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share