Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Pύζι που δεν χρειάζεται βράσιμο!

Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, Ινδοί επιστήμονες δημιούργησαν μία νέα ποικιλία ρυζιού, η οποία για να μαγειρευτεί χρειάζεται μόνο να μουσκευτεί. Η ανακάλυψη των επιστημόνων θεωρείται το «μάννα» για τα παιδιά που υποσιτίζονται στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου και όχι μόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι -περίπου το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού- βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας.

Ομάδα επιστημόνων του Κεντρικού Ινστιτούτου Ερευνών Ρυζιού στην Ορίσα εμπνεύστηκαν από το αποκαλούμενο «μαλακό ρύζι» (κομάλ σαούλ στα Ινδικά), που φύεται στο βορειοανατολικό ινδικό κρατίδιο του Ασαμ και το οποίο, σύμφωνα με την τοπική παραδοσιακή συνταγή, μουσκεύεται όλη τη νύχτα σε νερό και την άλλη μέρα τρώγεται με κρεμμύδια, χωρίς βράσιμο.


Oι Ινδοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πιο αποδοτικό υβρίδιο (με την ονομασία «Αγκουνιμπόρα»), διασταυρώνοντας την ποικιλία του Ασαμ με μία άλλη ποικιλία κανονικού ρυζιού υψηλής στρεμματικής απόδοσης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η νέα ποικιλία μπορεί να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά κλίματα.

Στόχος των Ινδών επιστημόνων είναι η παραγωγή ενός ρυζιού που να μπορεί εύκολα να καταναλωθεί από τα εκατομμύρια των φτωχών της χώρας -και όχι μόνο- απλώς με το να το μουσκεύουν.


zoula

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share