Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ποσοστο χωρών που γνωριζουν καποια ξενη γλωσσα...

Το 60% των μαθητών λυκείου της Ευρώπης γνωρίζει πάνω από δύο ξένες γλώσσες, μία ξένη γλώσσα γνωρίζει το 30% των μαθητών, ενώ μόνο το 6% δεν γνωρίζει καμία ξένη γλώσσα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat (ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία), με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα Πολυγλωσσίας. Πρωτιά σημειώνουν οι χώρες της Τσεχίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας όπου όλοι οι μαθητές λυκείου μιλούν πάνω από δύο ξένες γλώσσες. Ακολουθούν οι χώρες της Σλοβενίας, της Σλοβακίας και της Εσθονίας με ποσοστά 98% και 97% των μαθητών που γνωρίζουν δύο ξένες γλώσσες.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη –με ποσοστό 92% – από τις χώρες που οι μαθητές μιλούν μία ξένη γλώσσα, ενώ το 6,2% γνωρίζει πάνω από δύο γλώσσες. Η Ιταλία και η Ιρλανδία κυμαίνονται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με ποσοστά 74% και 73%. Ακολουθούν η Ισπανία με 68%, η Μάλτα με 60% και η Ουγγαρία με 57%
Τις χαμηλότερες επιδόσεις σημειώνουν οι χώρες των οποίων οι μαθητές δεν μιλούν καμία ξένη γλώσσα , με την Αγγλία να έχει την αρνητική πρωτιά. Οι περισσότεροι από τους μισούς Αγγλους μαθητές λυκείου δεν γνωρίζουν καμία απολύτως ξένη γλώσσα! Σημαντικός είναι και ο αριθμός των Ιρλανδών μαθητών λυκείου που δεν γνωρίζει καμία ξένη γλώσσα και ανέρχεται στο 19%.
Η πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα ανάμεσα σε όλα τα κράτη- μέλη της ένωσης που εξετάστηκαν στην έρευνα είναι η αγγλική ( στα 2/3 όλων των κρατών- μελών τα αγγλικά είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη ξένη γλώσσα που μιλούν οι μαθητές λυκείου). Εξαίρεση αποτελεί το Λουξεμβούργο όπου τα αγγλικά, τα γερμανικά και γαλλικά είναι εξίσου διαδεδομένα ανάμεσα στους μαθητές και η Ιρλανδία μαζί με την Αγγλία όπου τα γαλλικά κατέχουν την πρώτη θέση.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εξετάστηκε και η γνώση ξένων γλωσσών των ενηλίκων από 25 έως 65 ετών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία η γνώση μιας ή δύο ξένων γλωσσών δεν αποδεικνύεται βάσει τίτλων σπουδών ή παρακολούθησης μαθημάτων όπως ίσχυε για τους μαθητές.
Εδώ, οι μετρήσεις και οι αναλύσεις γίνονται με βάση τα όσα υποστηρίζουν τα ίδια τα άτομα ότι γνωρίζουν. Για παράδειγμα, για να υπολογιστεί το ποσοστό των ενηλίκων που γνωρίζουν αγγλικά σε ένα κράτος–μέλος το μόνο που αρκεί είναι η δήλωση του ενηλίκου ότι γνωρίζει τη συγκεκριμένη ξένη γλώσσα.
Το υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων που γνωρίζουν πάνω από δύο ξένες γλώσσες σημείωσε η Σλοβενία με 72%.
Ακολουθούν η Σλοβακία και η Φινλανδία με ποσοστό 68% , η Λιθουανία με 66% , η Εσθονία ( 56%) και τέλος η Λετονία με το 55% των ενηλίκων της να γνωρίζουν πάνω από δύο γλώσσες.
Στην κατηγορία που αφορά τη γνώση μίας γλώσσας την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Αγγλία ( 65%), ακολουθεί η Κύπρος (59%) και η Αυστρία ( 50%) και τέλος η Σουηδία στην ίδια θέση με την Ελλάδα (45%).
Τα κράτη– μέλη των οποίων οι ενήλικες δεν γνωρίζουν καμία ξένη γλώσσα είναι η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Βουλγαρία.

Corfas

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share