Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Αλλάζουν οι προτεραιότητες στην υγεία...

Τις δέκα προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, ανέπτυξε στη Βουλή η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι ένα ΕΣΥ με δημόσιο χαρακτήρα, ενιαία δομή, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, προσβασιμότητα σε όλους, αναβαθμισμένη πρόληψη, διαφάνεια και λογοδοσία παντού.

Οι 10 κατευθύνσεις που εξήγγειλε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μέσα στο 2010 θα γίνουν 3.000 προσλήψεις στην υγεία, θέσεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων με στόχο την αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων.

2. Αναβάθμιση, επέκταση και πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ

3. Ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε Δήμο. Μονάδες οικογενειακής ιατρικής σε κάθε δήμο με 24ωρη λειτουργία, θέσπιση οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου, ηλεκτρονική κάρτα υγείας.

4. Ενιαίοι κανόνες για όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

5. Αύξηση της χρηματοδότησης στο ΕΣΥ. Δέσμευση για αύξηση στο 1% του ΑΕΠ για τις δημόσιες δαπάνες υγείας στην τετραετία.

6. Οι υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

7. Νέα πολιτική για το φάρμακο. Οπως τόνισε η υπουργός η αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης του φαρμάκου, η απουσία ελέγχου δαπανών γύρω από το φάρμακο εκτόξευε την τιμή του και επιβάρυνε τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επιπλέον κόστος αγγίζει τα 2 δισ. τον χρόνο. Η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καθιέρωση της λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκά πρότυπα και ανάπτυξη του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

8. Μέτρα για τη βελτίωση της υποδοχής ασθενών στα νοσοκομεία.

9. Ψυχική υγεία και εξαρτήσεις. Εμφαση στην προληπτική δράση, στην ολοκλήρωσή της αποασυλοποίησης, στη υποστήριξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και στις οικογένειές τους, που σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, στην καταπολέμηση του στίγματος, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ενίσχυση των κέντρων πρόληψης για ναρκωτικά.

10. Αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Πολιτικές ένταξης των μεταναστών, πολιτικές για τους πρόσφυγες, για τις ειδικές ευπαθείς και πολιτισμικές ομάδες. Αναβάθμιση, και αυτό είναι δέσμευσή μας, και χρηματοδότηση και στελέχωση των προνοιακών δομών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας αναφέροντας ότι τα χρέη των νοσοκομείων από το 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2,5 δισ. είναι χρέη των ταμείων προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Πηγή: imerisia.gr

jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share