Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Μεταφορά κρατουμένων από το Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ


Το «πράσινο φως» για τη μεταφορά κρατουμένων από τη βάση του Γκουαντάναμο της Κούβας στις Ηνωμένες Πολιτείες με αποκλειστικό σκοπό την προσαγωγή τους σε δίκη, έδωσε η αμερικανική Γερουσία.

Η απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε με 79 ψήφους υπέρ έναντι 19 κατά, θεωρείται πρόκριμα για το οριστικό κλείσιμο του κολαστηρίου του Γκουαντάναμο έως τον Ιανουάριο του 2010, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση Ομπάμα. Τώρα απομένει η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου, προκειμένου ο νόμος να μπει σε ισχύ.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία ακολούθησε παρόμοια διαδικασία που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, η Γερουσία θέτει αυστηρούς όρους: οι κρατούμενοι μπορούν να μεταφερθούν στις ΗΠΑ αποκλειστικά και μόνο για να δικαστούν από αμερικανικά δικαστήρια, μετά δε την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα πρέπει να απελαθούν.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση καταδίκης, θα πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους σε άλλη χώρα, ενώ εάν αθωωθούν και πάλι θα πρέπει να μεταβούν σε άλλη χώρα για να διαμείνουν. Ομως, η δεύτερη αυτή περίπτωση ενδεχομένως να απασχολήσει εκ νέου τη νομοθετική εξουσία των ΗΠΑ καθώς ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή Κινέζων Ουιγούρων, πρώην κρατουμένων στο Γκουαντάναμο, οι οποίοι αθωώθηκαν και διεκδικούν το δικαίωμα να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν πως θα πρέπει να τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ και όχι στην Κίνα, όπου ως μέλη της εθνότητας των Ουιγούρων μουσουλμάνων θα υποστούν διώξεις. Είναι φυσικό πως η όποια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα αποτελέσει δεδικασμένο για μελλοντικές προσφυγές.

Επίσης, η Γερουσία ορίζει ότι η μεταγωγή του όποιου κρατουμένου πρέπει να γνωστοποιείται 15 ημέρες πριν από την άφιξη στις ΗΠΑ και στον φάκελό του θα συμπεριλαμβάνεται έκθεση που θα περιγράφει το επίπεδο «κινδύνου» που αντιπροσωπεύει ο κατηγορούμενος για την ασφάλεια της χώρας.

Πηγή: ethnos.gr

jose


0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share