Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά.....Η ιστορία του μπακαλιάρου....!!!



http://radicio.com/forum/uploads/post-5-1078338146.jpg




Γιορτινές μέρες σήμερα ......

28η Οκτωβρίου.....

Απο πιτσιρίκια την έχουμε συνδέσει αυτή τη μέρα με τον Μπακαλιάρο...(Όπως και την 25η Μαρτίου)...
Ίσως γιατι μετά απο κάθε παρέλαση, πηγαίναμε με τους γονείς μας σε ταβερνάκι μόνο και μόνο για να φάνε οι γόνεις μας μπακαλιάρο σκορδαλιά....
Συνήθως αυτή την εποχή εμείς ήμασταν μικροί και δε μπορούσαμε να καταλάβουμε τη μαγεία του μπακαλιάρου.....Κάναμε Μπλιάχ, πρίν καν δοκιμάσουμε και κλασσικά πέρναμε τα γνωστά καλαμαράκια...
Όσο περνάνε όμως τα χρόνια....Ξεπερνάμε τα μπλιάχ και τολμάμε να δοκιμάσουμε τα πάντα....
Αρχίζουν να μας αρέσουν τα ψάρια, τα όσπρια, τα μυστήρια φαγητά.....

Η ιστορία του μπακαλιάρου:>Ο μπακαλιάρος, το πιο φημισμένο ψάρι στον κόσμο, που άλλαξε το διατροφικό χάρτη της Ευρώπης, άρχισε να γίνεται γνωστός κατά τα μέσα του 15ου αιώνα! Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού» , οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου» (όπου ακόμα και σήμερα πωλούν μόνο αυτό το υπέροχο παστό ψάρι), οι Κρητικοί τον ονομάζουν «φτωχογιάννη» και όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, παρα ότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Και αυτή η εύνοια της οποίας τυγχάνει είναι ευεξήγητη: παστωμένος με αλάτι, διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και τη διατροφική του αξία.και ακόμη μπορεί θαυμάσια να πάρει στο τραπέζι μας τη θέση του πρώτου ή του κύριου πιάτου, να γίνει ψητός ή σούπα και να μετατραπεί σε πουτίγκες και πίτες.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ...!!!



Anto

7 σχόλια:

  1. ευρ4τκξι85 μπλιαχ ο μπακαλιαροσ\

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΨΑΡΙ ΤΡΩΜΕ ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΠΕΣΕΙ Η ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΣΕ ΝΗΣΤΕΙΑ...ΔΗΛΑΔΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Ή ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 'Η ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ , ΑΛΛΙΩΣ ΤΡΩΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ...Ο ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΩΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΠΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΕ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ,ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΛΛΑ ΨΑΡΙΑ 'Η ΨΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν τρωμε μπακαλιαρο την 28 Οκτωβριου γιατι απλα μπορουμε να φαμε οτι αλλο θελουμε σε αντιθεση με την 25 Μαρτιου που τοτε τρωμε μπακαλιαρο λογω εθιμου ,μονο, επειδη ειναι νηστεια.Την 28 Οκτωβριου δεν ειναι νηστεια.Μην τα μπλεκουμε .Πιο συγκεκριμενα :
    Ως έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων. (πηγη Παραπολιτικα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ! Τί σχέση έχει ο μπακαλιάρος με την 28 Οκτωβρίου; Ποιός το λέει αυτό; Ό,τι να ΄ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οτι να ναι αχταρμα τα εχετε κανει.28η οκτωβρη δε τρωμε μπακαλιαρο.Ασχετο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε 28η δεν τρωμε μπακαλιαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έλεος ;;; 28 Οκτωβρίου ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ , τρώμε οτι θελουμε !
    Τα χετε κανει φούχι ...ολα αχταρμά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share