Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Πως να φτιάξετε μουσταλευριά!!!!

http://foodamentaltherapy.files.wordpress.com/2008/09/moustalevria.jpg

Λοιπόν...έχουμε και λέμε...μουσταλευριά...Πολύ έυκολη συνταγή...αρκεί να βρει μούστο!!!
Ψάξου...ξαναψάξου και μόλις βρεις, μπες στην ανάρτηση να το φτιάξεις!!! Λέει...

Θα χρειαστείς:

6 κούπες μούστο
9 κουταλιές στάχτη από ξυλοκάρβουνα
2/3 κούπας αλεύρι ή καλύτερα νισεστέ
2/3 κούπας καρύδια χοντροαλεσμένα
λίγη κανέλα.

Και όταν τα μαζέψεις όλα αυτά θα κάνεις τα εξής...

Πριν χρησιμοποιήσεις το μούστο, χρειάζεται προηγουμένως να τον καθαρίσεις. Βάλε τον σε ανοξείδωτη ή εμαγιέ κατσαρόλα. Δέσε μέσα σε διπλό τουλπάνι τη στάχτη και βάλε τη μέσα στο μούστο. Βράσε τον 10΄ λεπτά περίπου κι άφησε τον να σταθεί 12 ώρες. Πέρασε τον από λεπτή σίτα στρωμένη με τουλπάνι και μέτρησε τον. Για κάθε κούπα θα χρειαστείς 2 κουταλιές αλεύρι. Βάλε το αλεύρι σε τηγάνι με βαρύ πάτο και καβούρντισε το ελαφρά, ανακατεύοντας συνεχώς, επάνω σε χαμηλή φωτιά. Διάλυσε το αλεύρι σε λίγο μούστο και βάλε τον υπόλοιπο στη φωτιά να βράσει. Ρίξε μέσα το διαλυμένο αλεύρι ανακατεύοντας ζωηρά, για να μη σβολιάσει και βράσε τη μουσταλευριά, ώσπου να διαυγάσει και να δέσει. Βάλτη σε μπολάκια ή σε βαθιά πιάτα. Πασπάλισε την επιφάνεια με καρύδια και κανέλα. Εάν κάνεις τη μουσταλευριά με νισεστέ, δε χρειάζεται να τον καβουρντίσεις. Μπορείς ακόμη, να κάνεις τη μουσταλευριά με κορν φλάουερ ή με ψιλό σιμιγδάλι. Η πατροπαράδοτη όμως μουσταλευριά, γίνεται με αλεύρι απ' όπου και τ' όνομά της.

Επειδή θα δυσκολευτείτε να βρείτε μούστο...στάνταρ...άμα θέλετε μπορείτε να τον φτιάξετε εσείς πολτοποιώντας τα σταφύλια σ' ένα ξύλινο γουδί και σουρώνοντάς τα, για να πάρετε το χυμό τους. Βράστε το χυμό και αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. ΄Οσο ο μούστος συμπυκνώνεται, τόσο πιο γλυκιά θα γίνεται η μουσταλευριά.

Πηγή: Βέφα (the one and only!!)

jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share