Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Καινούρια ταινία διάρκειας...μια εβδομάδα!!!


Θα πήγαινες ποτέ στο σινεμά για να δεις μια ταινία με διάρκεια περίπου μίας εβδομάδας; Η μεγαλύτερη ταινία όλων των εποχών λέγεται Cinématon και αποτελείται από περισσότερα από 2000 ολιγόλεπτα αποσπάσματα με celebrities, καλλιτέχνες, φιλοσόφους και δημοσιογράφους, αλλά και μικρά παιδιά που τους επιτρέπεται να κάνουν κυριολεκτικά ό,τι γουστάρουν μπροστά στην κάμερα.


Από αυτό βέβαια το ψηφιδωτό, περιμένουμε πιο πολλά από ό,τι μπορεί κανείς να ψαρέψει στο internet - τουλάχιστον ένα φιλτράρισμα και μια επιλογή σκηνών και προσώπων που να αξίζει στο σύνολό της να αποκαλείται ταινία (ή πιο σωστά ντοκιμαντέρ): ο άνθρωπος που οραματίστηκε αυτόν τον σινε-μαραθώνιο είναι ο Γάλλος κινηματογραφιστής Ζεράρ Κουρόν, που, όπως δήλωσε στη βρετανική Telegraph, δεν ξεκίνησε το πρότζεκτ-μαμούθ ορμώμενος από κανένα μεγαλεπήβολο όραμα, αλλά απλώς από την επιθυμία να «παγιδεύσει στην κάμερά του με χαλαρή διάθεση τις σκέψεις και τη στάση των φίλων του καλλιτεχνών». Δίνοντας ένα ελάχιστο δείγμα, περιέγραψε το γυρισμένο πίσω στο 1985 τρίλεπτο με τον Τέρι Γκίλιαμ, ο οποίος «έπαιξε» απολαυστικά με το φακό.

Δεν ξέρουμε αν ο Κεν Λόουτς, ο Ρομπέρτο Μπενίνι, ο Σάμιουελ Φούλερ, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, ο σκακιστής Ζοέλ Λοτιέ και οι δεκάδες άλλοι «καλεσμένοι» του Κουρόν έφαγαν στον αέρα ένα γαλλικό χαρτονόμισμα, όπως ο βετεράνος Mόντι Πάιθον, αλλά σίγουρα, πολλά από τα αποσπάσματα αξίζουν μια ευκαιρία: o δημιουργός αναφέρει ως την αγαπημένη του στιγμή στο φιλμ, τη σκηνή με ένα μωρό λίγων μηνών που μέσα σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά κατορθώνει να αποτυπώσει κάθε λεπτή απόχρωση των ανθρώπινων συναισθημάτων! Ο Κουρόν ξεκίνησε να μοντάρει όχι περισσότερα από 100 αποσπάσματα-πορτρέτα, αλλά κατέληξε σε 2.233 (!) πρόσωπα που συνθέτουν το πολύχρωμο πλήθος της ταινίας του (με υλικό από το 1978 ως το 2009).

Το Cinématon θα προβληθεί στην Αβινιόν της Γαλλίας στο τέλος του μήνα, ενώ τον Ιανουάριο θα φιλοξενηθεί σε αίθουσες του Παρισιού. Δεν έχει βέβαια διευκρινιστεί αν η προβολή θα διακοπεί ή θα «τρέξει» για πάνω από 150 συναπτές ώρες. Εν τω μεταξύ, όσοι από εσάς είστε γαλλόφωνοι πάρτε μια ιδέα για το πρότζεκτ και δείτε μερικά αποσπάσματα στο επίσημο site.


Πηγή: inews.gr

jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share