Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Οι εμίρηδες έγκειται να χάσουν μερικά δις!! Σιγά!!!!!!!!!


Το ότι υπάρχουν πολλές φτωχές χώρες, που στις κλιματικές διαπραγματεύσεις ζητούν οικονομική βοήθεια για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι γνωστό. Λιγότερο ίσως γνωστό είναι το ότι ως οικονομικά ευάλωτη παρουσιάζεται και η Σαουδική Αραβία!

Τόσο στη διάσκεψη της Μπανγκόκ όσο και σε προηγούμενες συναντήσεις, η Σαουδ. Αραβία πραγματοποιεί μια παρασκηνιακή εκστρατεία, διεκδικώντας ειδική οικονομική βοήθεια για τις πετρελαϊκές χώρες, αν η νέα κλιματική συνθήκη προβλέπει σημαντική μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Επιμένει δε στο αίτημά της, παρά την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), που δείχνει ότι ακόμη και αν η διεθνής κοινότητα συμφωνήσει σε σημαντικές περικοπές των εκπομπών άνθρακα, και άρα σε μείωση της χρήσης πετρελαίου, τα έσοδα του OPEC θα αυξηθούν στο διάστημα 2008-2030 κατά 23 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μιλάμε δηλαδή για τετραπλάσια αύξηση των εσόδων σε σύγκριση με την περίοδο 1985-2007.

Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας στη Μπανγκόκ, Μοχάμαντ Αλ Σαμπάν, απορρίπτει τα στοιχεία της ΙΕΑ ως «προϊόν μεροληψίας» και δηλώνει ότι βάσει των υπολογισμών του ίδιου του OPEC, η χώρα του θα χάνει με τη νέα κλιματική συνθήκη 19 δισ. δολάρια ετησίως: «Είμαστε μεταξύ των ευάλωτων οικονομικά χωρών», είπε. «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία διαφοροποίησης της οικονομίας μας, αλλά αυτό θα πάρει πολύ χρόνο. Δεν έχουμε πάρα πολλούς πόρους». Ο Αλ Σαμπάν κατηγορεί μάλιστα τη Δύση ότι προωθεί μια ατζέντα κατά των πετρελαϊκών χωρών, «με το πρόσχημα της προστασίας του πλανήτη».

Πηγή: enet.gr
jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share