Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Τα ναρκωτικά και τί πρέπει να γνωρίζουμε

Χρήστης Ηρωίνης

Χρήστης ναρκωτικών (Ηρωίνης).. το πρίν και το μετά.


Χρόνια τώρα μιλάμε για τοξικομανείς, ενώ η επιστήμη τους έχει χαρακτηρίσει, πολύ σωστά, ως εξαρτημένα από τα ναρκωτικά άτομα, με βάση τον ορισμό της ψυχολογικής και σωματικής εξάρτησης.

Με την ψυχική ή ψυχολογική

εξάρτηση, που καλύπτει το 99% του προβλήματος των ναρκωτικών, εννοούμε την επιθυμία του νέου να παίρνει περιοδικά ή συστηματικά κάποια ναρκωτική ουσία, για να νοιώσει ευχαρίστηση, ευφορία ή να καλύψει μια δυσανεξία. Απλό παράδειγμα πάντα ο σύγχρονος νεοέλληνας με το ποτήρι στο χέρι στο σαλόνι του ή ο άλλος με το τσιγάρο στο στόμα σβηστό ή αναμμένο, που και οι δύο με διαφορετικό τρόπο, προσπαθούν να αποκτήσουν μια άνεση επαφής, μια σιγουριά στην επικοινωνία με τον συνάνθρωπό τους. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το γιατί ένας εξαρτημένος νέος δείχνει το κεφάλι του, λέγοντας μας "εδώ τόχω γιατρέ μου, κι αν μπορείς βγάλτο".


Χρήστης Ηρωίνης

Χρήστης ναρκωτικών (Ηρωίνης).. το πρίν και το μετά.


Σε αντίθεση με την προηγούμενη, η σωματική ή φυσική εξάρτηση, όπου το σώμα - οργανισμός έχει μάθε στη δράση μιας ουσίας και που στην έλλειψη της εκδηλώνει σειρά από συμπτώματα, τα γνωστά από την πείρα ή την προβολή από ανάλογα έργα στην T.V., ιδρώτες, κομμάρες, αρθραλγίες, έμετοι, δακρύρροια, ρινόρροια κλπ. Και εδώ ακόμη η επιστήμη σήμερα πιστεύει ότι ο ψυχολογικός παράγων κυριαρχεί , γεγονός που αποδεικνύεται από την εφαρμογή των στεγνών προγραμμάτων τύπου ΙΘΑΚΗΣ, όπου χωρίς υποκατάστατα, με πλήρη όμως συνείδηση και θέληση ο νέος απέχει από τις εξαρτησιογόνες ουσίες από την πρώτη κιόλας μέρα της εισόδου του στο σύστημα.

Κατηγορίες ναρκωτικών


Χωρίζουμε τα ναρκωτικά σε πολλές κατηγορίες. Ο ορθότερος τρόπος είναι της Π.Ο.Υ. όπου ομιλούμε π.χ. για εξάρτηση τύπου οπιούχων ή τύπου αμφεταμινών κλπ. Για πρακτικούς λόγους συνηθίζω την διαίρεση σε πέντε (5) κατηγορίες, όπως ακολουθεί:

* Ψευδαισθησιογόνα: LSD και όμοια, προϊόντα χασίς (ψυχοδηλωτικά)
* Διεργετικά του Κ.Ν.Σ.: Κοκαίνη, κρακ, κρανκ, ICE και αμφεταμίνες
* Κατασταλτικά του Κ.Ν.Σ.: Οινοπνευματώδη και ηρεμιστικά, αγχολυτικά, υπνωτικά κλπ.
* Διαλύτες, κόλλες, ατμοί: Φρέον, κηροζίνη, βενζόλιο, ασετόνη, γκαζάκια κλπ.
* Παράγωγα του οπίου: Όπιο, μορφίνη, κωδείνη και συνθετικά, ηρωίνη

Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ως ψυχότροπες ουσίες, δηλαδή ουσίες που στην ελάχιστη ποσότητά τους τρέπουν - αλλάζουν τον ψυχισμό του ατόμου. Σε ερωτήσεις λοιπόν αν κινδυνεύουν τα παιδιά στην καφετέρια ή pub, να γίνουν εξαρτημένα από κάτι που κάποιος θα προσθέσει στο ποτό τους, η απάντηση στρέφεται όχι στον κίνδυνο από μια τέτοια κίνηση αλλά στην δυνατότητα επαφής με τον φίλο ή τον γονέα, στον οποίο θα αναφέρει μια διαφορετική αίσθηση, από ότι μέχρι τότε είχε.

Προϊόντα Ινδικής Κάνναβης
Το χασισόδεντρο, εύκολο στην καλλιέργεια δίνει διάφορες ποικιλίες ανάλογα με το τμήμα από όπου λαμβάνεται το φύλλο, η κορυφή συγκεκριμένα είναι το εκλεκτότερο, γνωστό σαν φούντα, ενώ από τα υπόλοιπα μέρη λαμβάνονται ποικιλίες με διαφορετική περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC).
Το τσιγάρο από αυτήν είναι το γνωστό τσιγαριλίκι, που καπνίζουν οι μεν νέοι πασάροντας το ο ένας στον άλλον, οι δε παραδοσιακοί χρήστες καθισμένοι σταυροπόδι γύρω - γύρω στον τεκέ, ολόκληρη δηλαδή ιεροτελεστία, που βρίσκει το αποκορύφωμά της στη χρήση του λουλά (ναργιλέ) όπου με συνοδεία μπαγλαμά - κλαψομοίρικη μουσική - περιφέρεται το όργανο από χέρι σε χέρι, ενώ προσέρχονται σιροπιώδη γλυκά, τα γνωστά σερμπέτια. Σχολιάζοντας το τελευταίο, διευκρινίζουμε ότι καλύπτουν την αυξημένη ανάγκη σε ζάχαρο του εγκεφάλου, που λόγω των έντονων εντυπώσεων της χασισικής εμπειρίας υπερλειτουργεί και έτσι ξοδεύει σημαντικά από την αποκλειστική του αυτή τροφή.
Από κοινωνιολογική άποψη, η ανάγκη του νέου να καπνίσει ομαδικά ή του παραδοσιακού χασικλή να φτιαχτεί στον τεκέ, δείχνει την αναγκαιότητα της κοινωνικής επαφής, που στον έφηβο ξεκινά σαν κίνηση επικοινωνίας με τον φίλο στην προσπάθεια επίλυσης υπαρξιακών προβλημάτων - κυκλοφορεί ότι με το χασίς ανεβαίνεις σε άλλα επίπεδα... συνείδησης, ενώ στον ώριμο χρήστη προέρχεται από την τάση απομόνωσης και αίσθησης του "κατατρεγμού της κοινωνίας".
Χαρακτηριστικό της χρόνιας χρήσης, η απουσία σωματικής εξάρτησης , ενώ αντίθετα αναφέρονται χασισικές ψυχώσεις, βλάβες του αγγειακού συστήματος (αγγειακά επεισόδια) του αναπνευστικού με κύριο νόσημα το εμφύσημα και τη χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, παράλληλα με χρόνια λαρυγγίτιδα που εκδηλώνεται με τη γνωστή χοντρή δυσπνοική φωνή του χρήστη. Αναφέρονται επίσης βλάβες του γεννητικού συστήματος, στις μεν γυναίκες με διαταραχές του κύκλου και κυρίως αυξημένη νεογνική θνησιμότητα, στους δε άντρες με ελάττωση του αριθμού και την κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Στο χώρο εξάλλου της άμυνας του οργανισμού, παρατηρείται πτώση της δράσης του ανοσοβιολογικού συστήματος με εμφάνιση λοιμώξεων, ενώ βλάβες στον εγκέφαλο συζητούνται και ακόμα ερευνώνται. Αυτό όμως που σίγουρα έχει αποδειχθεί είναι ότι η χρόνια χρήση προκαλεί το λεγόμενο amotivation syndrome - σύνδρομο ακινητοποίησης, αδράνειας, παθητικότητας, μη συμμετοχής. Υπό την επήρεια τέλος της μαριχουάνας, ποικιλίας του χασίς, ο νέος δεν διακρίνει εύκολα τα χρώματα της τροχαίας ή δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα φλας που αναβοσβήνει στην άκρη ενός δρόμου και έτσι όλα αυτά, μαζί με την μείωση της προσοχής, μπορεί να προκαλέσουν κάποια στιγμή ένα τροχαίο ατύχημα. Στην Αμερική χορηγούνται φυλλάδια για την ενημέρωση των παιδιών όταν αποκτούν δίπλωμα, πάνω στους ενδεχόμενους κινδύνους, από την οδήγηση υπό την επήρεια μαριχουάνας.

* Οι παραπάνω επιπτώσεις της κάνναβης σύμφωνα με νέες έρευνες οφείλονται κυρίως στην ανάμειξη της κάνναβης με καπνό (τσιγάρο) το οποίο οφείλεται σε έμμεσους οικονομικούς λόγους των χρηστών!. Οι νέες έρευνες δείχνουν μηδενικές αναφορές σε θανάτους απο χρήση κάνναβης και.. εκκατομμύρια αναφορές θανάτου λόγο νικοτίνης (καπνός-τσιγάρο). Άλλες πληροφορίες για τη Κάνναβη μπορείτε να βρείτε στο ιντερνετ.

* Το παραπάνω σχόλιο δεν έχει σχέση με τον κ. Δρ. Δημοσθένη Μπούκη!


Στα εξωτερικά ιατρεία, μετά από υπερβολική λήψη ναρκωτικών ουσιών.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθώ με συντομία και στο κομμάτι της θεραπείας μια που και τόσος λόγος γίνεται στον τύπο, τόση δημοσιότητα έχει δοθεί στην Ιθάκη, ενώ ακούγονται και πολλά διάφορα προγράμματα με υποκατάστατα. Ας δούμε πρώτα πως πρέπει να αντιμετωπιστεί ένας νέος που προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία, μετά από υπερβολική λήψη ναρκωτικών ουσιών. Τα επείγοντα μέτρα είναι:
1. Τεχνητή αναπνοή
2. Πλύση στομάχου - προσοχή στον κίνδυνο εισρόφησης
3. Χορήγηση οξυγόνου
4. Πρόληψη απώλειας θερμαντικού
5. Χορήγηση α) κοφείνης β) ναλορφίνης (επί μορφίνης) γ) θειικού νατρίου
6. Προσοχή στην διούρηση

Η αρχή της αποθεραπείας είναι το ώριμο και ειλικρινές κίνητρο.

Ο εξαρτημένος δηλαδή που έχει αποφασίσει να αποτοξινωθεί και αυτό δεν συμβαίνει σε περισσότερους από το 2% των προσερχόμενων στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς σε διεθνές επίπεδο (που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι καταφεύγουν από περιέργεια, πίεση των γονιών και φίλων ή ενός δικαστηρίου), μόνος του κανονίζει μια πρώτη συνάντηση με τους ειδικούς των Συμβουλευτικών Σταθμών στα Εξάρχεια στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη.
Ακολουθούν συνεντεύξεις που σκοπό έχουν να αξιολογηθεί το περιστατικό, να δοκιμαστεί το κίνητρό του και να υπογράφει το συμβόλαιο απαραίτητος όρος γι αν την συνέχεια της μελλοντικής συνεργασίας. Αν όλα πάνε καλά, μπαίνει στο Κέντρο Σωματικής Απεξάρτησης στο ΝΤΑΟΥ-ΠΕΝΤΕΛΗ, παραμένει για 2-3 εβδομάδες όπου χωρίς φάρμακα προετοιμάζεται για την Ιθάκη, την Θεραπευτική Κοινότητα της Σίνδου κλπ.
Στον χώρο αυτό αρχίζει εργασία με τον εαυτό του, κρινόμενος, αμειβόμενος για τις πράξεις του, αναδομώντας την προσωπικότητά του, που τόση διάλυση και καθίζηση είχε υποστεί όταν ήταν στην ηρωίνη. Αρχές όπως της συνεργασίας, της συντροφικότητας, της συνέπειας, της υπευθυνότητας και της διοίκησης, αποκτά σε διάστημα 18-24 μηνών, μαθαίνοντας παράλληλα και μία τέχνη όπως φωτογραφία, τυπογραφία ενώ οι γονείς του παρακολουθούν ειδικά συμβουλευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα.

Η επάνοδος στην κοινωνία


Έτοιμος πλέον αρχίζει τη βαθμιαία επάνοδο στην κοινωνία. είναι όμως αυτή έτοιμη να τον δεχθεί; Μήπως η υποκρισία που την χαρακτηρίζει σε τόσο άλλα προβλήματα, ξαναβρίσκει άλλη εφαρμογή; Πόσοι αλήθεια είναι εκείνοι που κόπτονται για να σώσουν την νεολαία, όταν όμως τους ζητηθεί μια θέση εργασία, προφασίζονται την ανεργία, το ΙΚΑ, το ΦΠΑ, κ.α. Παράδειγμα των παραπάνω είναι και η γνωστή αντίδραση μερικών Δήμων κοντά στην Αθήνα αλλά και την επαρχία, όταν το 1986 αποφασίστηκε να αρχίσουν τα έργα υποδομής των Ιδρυμάτων που θα φιλοξενούσαν τα προγράμματα θεραπείας και υποστήριξης που προβλέπει το Ν.Δ. 1729/87.
Οι ίδιοι δημοτικοί άρχοντες που πρωτοστατούσαν σε εκστρατείας κατά των ναρκωτικών, κίνησαν τους ίδιους τους πολίτες για την απομάκρυνση τέτοιου ενδεχομένου, επειδή θα αποτελούσε στίγμα για την περιοχή!! Που όμως θα υπάρξει συναίνεση, στην Μακρόνησο; Δυστυχώς, ούτε και εκεί μια και προορίζεται για Μουσείο Αντίστασης.
Είναι λοιπόν εμφανής η ανάγκη της ενημέρωσης του κόσμου, που μόνον με γνώση και κατανόηση του προβλήματος θα μπορέσει να συνηγορήσει και υπερθεματίσει στην δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στην περιοχή του. Τούτο όμως απαιτεί χρόνο και δουλειά, που μόνο η εθελοντική προσπάθεια μπορεί να επιτύχει, μια και το επίσημο κράτος διστάζει να κάνει τέτοια βήματα.
Πολύ περισσότερο για τον γιατρό που αντιμετώπιζε συνεχώς και περισσότερα περιστατικά, όχι μόνο εξαρτημένων παιδιών αλλά κυρίως παιδιών και γονιών που παραπαίουν μέσα στην νεοπλουτίζουσα, ανεύθυνη και υστερική πολλές φορές κοινωνία. Εδώ είναι που η παρέμβαση του θα συμβάλει σημαντικά με το κατάλληλο κλίμα ψυχραιμίας που θα διαμορφώσει, και τις σωστές πληροφορίες και απαντήσεις που θα δώσει. Ιδίως δε γνωρίζοντας τις αρχές του προβλήματος θα αποτελέσει πόλο έλξης γονιών και παιδιών στο χώρο που κινείται, αλλά και όαση ελπίδας και σιγουριάς μέσα στη λαίλαπα της κατάρριψης των αξιών και εκμηδενισμού των πάντων. Μήπως αυτό δεν θα αποτελέσει την αρχή της ηθικής και επαγγελματικής του ανύψωσης και της απόκτησης παραπέρα του ύφους που παλαιότερα τον χαρακτήριζε και τον έκανε να στέκεται στην κορυφή; Και μόνο για αυτό νομίζω, φθάνει.

ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Κεντρικό Συμβούλιο Καταπολέμισης Ναρκωτικών (ΚΕΣΥΚΑΝΑ), Υπουργείο Υγείας Πρόνοιας. Αριστοτέλους 19, 2ος όροφος, Αθήνα. Τηλ. 88211333. Για πρόληψη, ενημέρωση, εκπαίδευση.

Τμήμα Καταπολέμησης Αλκοολισμού και Τοξικομανίας του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας. Αριστοτέλους 17, Αθήνα. Τηλ. 010-5238740. Για ενημέρωση.

Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά. Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πανεπιστημίου 51 και Σανταρόζα (απέναντι από το Rex). Τηλ. 010-3222108, 3233058, 3222078. Για ενημέρωση, πρόληψη, εκπαίδευση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη γονέων και χρηστών, κινητοποίηση για ένταξη σε θεραπευτικό πρόγραμμα.

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς - Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής. Αχαρνών 417, 11343, Αθήνα. Τηλ. 010-2532312, 2532904. Για ενημέρωση, πρόληψη.

Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Μονάδες του ΚΕΘΕΑ είναι:

* α) Κέντρο Ενημέρωσης και Εισαγωγής Αθήνας. Βαλτετσίου 60, Εξάρχεια. Τηλ. 010-3647700, 3607960. Για ενημέρωση με ομάδες εισαγωγής στις θεραπευτικές κοινότητες, θεραπεία.
* β) Κέντρο Ενημέρωσης και Εισαγωγής Θεσσαλονίκης. Βας. Ηρακλείου 32. Τηλ. 0310- 270110, 271300.
* γ) Κέντρο Ενημέρωσης και Εισαγωγής Λάρισας. Κύπρου 103. Τηλ. 0410- 254597, 254863.
* δ) Κέντρο Ενημέρωσης και Εισαγωγής Βόλου. Πλατεία Εθνικών Αναμνήσεων Προύσσης και Μυριοφύτων. Τηλ. 04210- 80246.
* ε) Κέντρο Ενημέρωσης Θεραπευτικής Κοινότητας Στροφής (για εφήβους). Μαυρογένους 9. Τηλ. 010-8820277. Για ενημέρωση με ομάδες εισαγωγής για χρήστες εφήβους και νέους έως 21 ετών.
* στ) Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης «Πήγασος». Κουντουριώτου 26. Τηλ. 010-8837650.

Θεραπευτικές Κοινότητες.

* α) Εναλλακτική Κοινότητα «Παρέμβαση». Ραφήνα 10909. Τηλ. 02940- 23080.
* β) Θεραπευτική Κοινότητα «Ιθάκη». Σίνδος 57400. Τηλ. (031) 798139, 798694.
* γ) Θεραπευτική Κοινότητα «΄Εξοδος». 2ο χιλιόμετρο Λάρισας-Γιαννούλης (πρώην Παιδούπολη Λάρισας). Τηλ. 04210- 250332.
* δ) Ανοιχτό Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Στροφή». Φυλής 148, Αθήνα. Τηλ. 010-8830129.
* ε) Ανοιχτή Κοινότητα «Διάβαση». Σταυροπούλου 15, Πλ. Αμερικής, Αθήνα. Τηλ. 010-8653960.

Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής - Πρόγραμμα «Ιάσων».

* Συμβουλευτικός Σταθμός. Αγρινίου 33, Κάτω Πατήσια. Τηλ. 010-8659800. Για ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση εξαρτητικών και συναφών προβλημάτων (AIDS, βίαιη συμπεριφορά κ.λ.π.), θεραπεία εξαρτητικών καταστάσεων (ατομική, οικογενειακή), διάγνωση και αντιμετώπιση συνοδών ψυχολογικών προβλημάτων, προετοιμασία για συμμετοχή στο κέντρο ημέρας, συμβουλευτική σε γονείς και συγγενείς.
* Μονάδα Τηλεφωνικής Βοήθειας. Τηλ. 010-8656600 (9 π.μ.-10 μ.μ. εκτός Σαββάτου και Κυριακής).Για πληροφόρηση και ενημέρωση σε γονείς, χρήστες, φίλους, παραπομπή σε άλλες μονάδες του προγράμματος «Ιάσων» ή άλλες υπηρεσίες και φορείς, ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
* Κέντρο Ημέρας. Τηλ. 010-8659000. Για κοινωνική επανένταξη εξαρτημένων ατόμων.
* Κινητή μονάδα Ενημέρωσης Ευαισθητοποίησης. Τηλ. 010-8659800. Για προγράμματα ενημέρωσης (ανάλογα με το κοινό που απευθύνεται).
Αιγινήτειο Νοσοκομείο - Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικό Εξωτερικό Ιατρείο για την Κατάχρηση Τοξικών Ουσιών. Τηλ. 010-7220458. Λειτουργεί κάθε Τετάρτη. Για ενημέρωση, έρευνα, πρόληψη, συμβουλευτικό και θεραπευτικό έργο.

Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών, Αλκοολικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών.

* Συμβουλευτικός Σταθμός. Ασκληπιού 19, Αθήνα. Τηλ. 010-3611803, 010-3614242. Για ενημέρωση, υποστήριξη για τοξικομανής και αλκοολικούς, θεραπεία.
* Κλινική Αλκοολικών και Τοξικομανών, περίπτερο 18 άνω, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Δαφνί Αττικής. Τηλ. 010-5811513.

Κέντρο ΄Αμεσης Ψυχολογικής Υποστήριξης. Τηλ. 8840712.

ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός «Η Κοινότητά Μας». Τηλ. 010-5222469. Για ενημέρωση, πρόληψη, ομιλίες.

Πανελλήνιος Αντιναρκωτικός Αγώνας (ΠΑΝΤΑ). Βαρβάκη 21, 11474. Τηλ. 010-6411201, 010-6462537 (6μ.μ. - 9 μ.μ.). Κοινωνική δραστηριότητα για ενημέρωση, πληροφόρηση, πρόληψη.

Σύνδεσμος Αποκατάστασης Τοξικομανών (ΣΑΤ). Γονείς Τοξικομανών του Προγράμματος Απεξάρτησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Μαυρομιχάλη 141 β, Αθήνα. Τηλ. 010-6440641 (6μ.μ - 8μ.μ.). Ομάδες Αλληλοϋποστήριξης Γονέων και Συγγενών Τοξικομανών, ενημέρωση, κοινωνική δραστηριότητα.

Ελληνική Εταιρία Ενάντια στην Εξάρτηση. Τροίας 44 και Γ΄ Σεπτεμβρίου 138. Τηλ. 010-8818331. Πρόληψη, ενημέρωση, ομιλίες, σεμινάρια.

Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών. Ακαδημίας 64, 5ος όροφος. Τηλ. 010-3605647. Ενημέρωση, πρόληψη, έκδοση βιβλίων.

Μητρόπολη Δημητριάδος. Βόλος. Τηλ. (0421) 47502 - 3. Πρόληψη, ενημέρωση, έντυπα.

Σύλλογος Γονέων και Φίλων Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκης. Βαλτετσίου 60, 106 81, Αθήνα. Τηλ. 010-3609067. Ενημέρωση, ομάδες γονέων,κοινωνική δραστηριότητα για υποστήριξη θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ.

Ανώνυμοι Αλκοολικοί και Ανώνυμοι Εξαρτημένοι. Ασκληπιού 6, Αθήνα. Τηλ. 010-8651970. Ομάδες θεραπείας και υποστήριξης από πρώην αλκοολικούς και τοξικομανείς στα πλαίσια του θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης τοξικομανών και αλκοολικών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών.

SOS. Drugs. Ασκληπιού 43, Αθήνα. Τηλ. 010-3617639.

Σωματείο Βοήθειας Συνανθρώπων μας «Φιλήμων». Λεωφ. Αμαλίας 50, 105 58, Αθήνα. Τηλ. 010-6515154.

Κέντρο Συμπαράστασης Πρόνοιας «Αποστόλου Παύλου», «Η Ελπίδα». Ακαδημίας 45. Τηλ. 010-3645227.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και την Πάταξη του Εγκλήματος. Λεωφ. Συγγρού 65. Τηλ. 010-9215435, 010-9215438.

Ανοιχτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο (ΑΨΚ). Σ. Χαραλάμπη 1 και Μαυρομιχάλη. 114 72, Αθήνα. Τηλ. 6445140, 6435980. Μαυρομιχάλη 151, 114 72, Αθήνα. Τηλ. 010-6447533.

Επιτροπή Ναρκωτικών. Θέματος 117, LIONS Ελλάς - Κύπρος. Φαναριωτών 23, 114 71, Αθήνα.

Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Κονίτσης 33, 151 25, Μαρούσι. Τηλ. 010-8063665.

Πηγή:blackstate.gr
Man

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share