Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Ωρες αγωνίας για τους 3 Ελληνες αγνοούμενους απο την πυρκαγιά στο «Aegean Wind»

Ωρες αγωνίας για τους 3 Ελληνες αγνοούμενους απο την πυρκαγιά στο «Aegean Wind»(upd)
Τρεις Έλληνες ναυτικοί βρήκαν τραγικό θάνατο από την πυρκαγιά που ξέσπασε ανήμερα τα Χριστούγεννα στο πλοίο Aegean Wind.
Οπως μετέδωσαν το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο AB της Βενεζουέλας, το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο οι τρείς Ελληνες εντοπίστηκαν νεκροί, λίγο μετά τις 3:35 τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Πρόκειται για τον ανθυποπλοίαρχο, Γιώργο Ξυπολιτάκο 23 ετών, τον τρίτο μηχανικό, Γιώργο Καλφαγιάννη 52 ετών, και τον ηλεκτρολόγο, Κωνσταντίνο Μουτσινά, 55 ετών. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατος τους οφείλεται σε ασφυξία από τις αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από τη φωτιά.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι νεκροί εντοπίστηκαν και πέντε ναυτικοί από τις Φιλιππίνες. Τα πτώματά τους ανασύρθηκαν ενδιαίτησης του πλοίου.
Και οι εννέα συνολικά αγνοούμενοι ναυτικοί(3 Ελληνες και 6 Φιλιππινέζοι), όπως αναφέρει-επιβεβαιώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο AB της Βενεζουέλας και το  Reuters έχουν χάσει τη ζωή τους.
Απο τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο Aegean Wind τραυματίστηκαν ελαφρά και 5 άτομα, δύο Ελληνες ναυτικοί, δύο αλλοδαποί και μια Ελληνίδα, δόκιμη αξιωματικός. Ολοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νησί, για νοσηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες απο το  Reuters οι τρείς Ελληνες φέρουν ελαφρά εγκαύματα, ενώ στους δυο Φιλιππινέζους έχουν προκληθεί εγκαύματα 3ου βαθμού.
Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στο φορτηγό πλοίο το πρωί της Παρασκευής, ενώ αυτό έπλεε ανοικτά της Βενεζουέλας, έχει σβήσει.Στις προσπάθειες, ωστόσο,  να περιοριστεί άμεσα συνέδραμε και ένα δεύτερο φορτηγό πλοίο, σημαίας Ολλανδίας, ενώ στην περιοχή έσπευσαν και άλλα πλοία από τη Βενεζουέλα..


Στις 7:30 ώρα Ελλάδος, το ρυμουλκό London, σημαίας Ολλανδίας, έφτασε στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το «Aegean Wind», ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ρυμούλκησής του προς το νησί Μαργαρίτα.
Το 24μελές πλήρωμα του πλοίου που αποτελείτο από δεκαπέντε Φιλιππινέζους και εννέα Ελληνες ναυτικούς, ήταν φορτωμένο σιδηρομετάλλευμα και κατευθυνόταν στο Χιούστον, των ΗΠΑ.
Στη Βενεζουέλα αναμένεται να μεταβεί αξιωματικός του Λιμενικού, προκειμένου να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός των υπολοίπων Ελλήνων ναυτικών.
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έφθασαν από την πρώτη στιγμή στο ενιαίο κέντρο έρευνας, συντονισμού έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, όπου και ενημερώθηκαν για την πορεία των ερευνών.
Η κ. Κατσέλη, σε δηλώσεις της, υπογράμμισε ότι θα γίνει έρευνα σε βάθος, με πρωταρχικό στόχο τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή άλλων τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.
Ικανοποιημένος από τις ενέργειες του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης δήλωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Από την πυρκαγιά, δεν αναφέρθηκε ρύπανση, ούτε υπήρξε κίνδυνος για άλλα πλοία, όπως ανακοίνωσε η Atlantic Bulk Carriers Management Ltd, διαχειρίστρια του πλοίου.
 Το «Aegean Wind», που είχε ναυπηγηθεί το 1983 και φέρει την ελληνική σημαία, εκτελούσε ταξίδι από λιμάνι της Βραζιλίας προς το Χιούστον των ΗΠΑ, έμφορτο με 37,733 τόνους σιδηρομετάλλευμα.
[πηγή]
Corfas

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share