Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Η ενημέρωση σώζει ζωές


Ιδιαίτερα υψηλός εμφανίζεται ο αριθμός κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα ενώ η λοίμωξη παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, τριάντα σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη της διάγνωση.

Στη χώρα μας, για τους πρώτους δέκα μήνες του 2009, ο αριθμός νέων διαγνώσεων λοιμώξεων ΗΙV ανέρχεται σε 462, από τις οποίες οι 49 (10,6%) αφορούν σε κρούσματα AIDS, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του yπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

To σύνολο των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2008. Πέρσι, παρατηρήθηκε ο δεύτερος, μετά από το 1998, υψηλότερος αριθμός νέων διαγνώσεων ΗIV λοίμωξης (51,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού).

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των δηλωθέντων HIV οροθετικών μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν άτομα ηλικίας 25-44 ετών. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη συχνότητα, στους άνδρες είναι αυτή μεταξύ 30 και 34 ετών και στις γυναίκες η ομάδα μεταξύ 25 και 29 ετών.

Η επιδημία προσβάλλει στην Ελλάδα κυρίως άνδρες (83,3%) και είναι επικεντρωμένη στους ομοφυλόφιλους. Η μετάδοση στον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό έρχεται σε δεύτερη θέση.

Από την αρχή του έτους διαγνώσθηκαν 73 νέες περιπτώσεις κρουσμάτων ΑIDS , εκ των οποίων οι 57 (78,1%) ήταν άνδρες και οι 16 (21,9%) γυναίκες.

Συνολικά, 9.798 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως HIV οροθετικοί στην Ελλάδα από την αρχή της επιδημίας έως τον Οκτώβριο του 2009 (περιλαμβανομένων και των κρουσμάτων AIDS), με τους άνδρες να υπερισχύουν από πλευράς ποσοστού (80,4%).

Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγεία υπογραμμίζουν ότι έχει σημειωθεί αύξηση άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids (1η Δεκεμβρίου), η καμπάνια ενημέρωσης της ΜΚΟ PRAKSIS «ΠΡΩΤΑ ΡΩΤΑ» διοργάνωσε φωτογράφιση 15 ηθοποιών, δημοσιογράφων, αθλητών και ανθρώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο για να ενισχύσουν τα μηνύματα πρόληψης και ενημέρωσης γύρω από τον ιό Hiv-Aids. Με κεντρικό μήνυμα «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου!», η καμπάνια εστιάζει τόσο στην απαραίτητη χρήση του προφυλακτικού, όσο και στην εξέταση του γενικού πληθυσμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδεικνύοντας την σημασία της ατομικής ευθύνης του καθενός ξεχωριστά στον περιορισμό της λοίμωξης.


zoula

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share