Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Ιταλικό νοσοκομείο προσφέρει θεραπεία για τον e-θισμό


Το νοσοκομείο Policlinico Gemelli της Ρώμης εφαρμόζει από αυτήν την εβδομάδα μια θεραπεία για τους εθισμένους στο Ιντερνετ, μια εξάρτηση που παρατηρείται όλο και συχνότερα στους νέους, οι οποίοι βυθίζονται στον εικονικό κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών και των "τσατ" σε σημείο που να χάνουν την επαφή τους με την πραγματικότητα.

"Ο εθισμός στο Ιντερνετ τείνει να γίνει μάστιγα της εποχής και σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορεί να οδηγηθεί σε αυτόν ως και το 40% των χρηστών του διαδικτύου", εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης των εθισμένων στο διαδίκτυο, ψυχίατρος Φεντερίκο Τονιόνι.

Διαταραχές ύπνου, απώλεια της αίσθησης του χώρου και του χρόνου, δυσκολίες στην επικοινωνία με το περιβάλλον, άγχος και κατάθλιψη: τα συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο, όρος τον οποίο υιοθέτησε πρώτος ο νεοϋορκέζος ψυχίατρος Ιβαν Γκόλντμπεργκ, μοιάζουν με αυτά του εθισμού στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ.

Η θεραπεία που προτείνει το νοσοκομείο Policlinico Gemelli, το μοναδικό στην Ιταλία, εφαρμόζεται σε στάδια. Αρχικά, ο ψυχίατρος εξετάζει, ύστερα από μια ή περισσότερες συνεδρίες με τον πάσχοντα, εάν ο εθισμός συνδέεται με μια άλλη λανθάνουσα ψυχιατρική νόσο που απαιτεί τη λήψη φαρμάκων. Στη συνέχεια, οι ασθενείς συμμετέχουν δυο φορές την εβδομάδα σε ομαδικές συνεδρίες μιάμισης ώρας.

"Η ανταλλαγή συναισθημάτων μεταξύ των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας για τη θεραπεία. Τούς δίνει τη δυνατότητα να μάθουν και πάλι να επικοινωνούν. Το Ιντερνετ είναι ένας εικονικός κόσμος πλούσιος σε αισθήσεις, αλλά φτωχός σε συναισθήματα. Στο Ιντερνετ έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι ελέγχει τους άλλους και την εικόνα που στέλνει. Και δεν μπορεί να προδοθεί από τη γλώσσα του σώματος", εξηγεί ο Τονιόνι.

Τα άτομα ηλικίας από 15 ως 40 ετών είναι πιο επιρρεπή στην εξάρτηση αυτή.

zoula

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share