Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Εκατοντάδες τόνοι ιρανικών όπλων κατασχέθηκαν στα ανοιχτά της Κύπρου

http://www.metmuseum.org/toah/art/hg/detail/hg_05wae.jpg



Ανοιχτά της Κύπρου, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων από τις ισραηλινές ακτές, το ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε και οδήγησε στο λιμάνι Ασντόντ (βορείως του Τελ Αβίβ) ένα πλοίο με σημαία Αντίγκουα, που μετέφερε «εκατοντάδες τόνους ιρανικά όπλα προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου».


Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, το φορτίο του ήταν δεκαπλάσιο από εκείνο του πλοίου «Καρίν-Α», που κατασχέθηκε το 2002 μεταφέροντας 50 τόνους ιρανικών όπλων στη Γάζα.

«Υπήρχαν ρουκέτες Κατιούσα και άλλα όπλα που μπορούσαν να πλήξουν τις ισραηλινές πόλεις», ισχυρίστηκαν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το υπουργείο Αμυνας.

Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν ότι το πλοίο «Francop» (ιδιοκτησίας γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου, η οποία δήλωσε άγνοια για το φορτίο) φόρτωσε τα όπλα στο αιγυπτιακό λιμάνι της Νταμιέτα και θα τα παρέδιδε στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου μέσω Συρίας. Τόσο η Τεχεράνη όσο και η Δαμασκός αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ η πλοιοκτήτρια εταιρεία, Reederei Gerd Bartels, υποστήριξε ότι το «Francop» θα είχε ενδιάμεσους σταθμούς τη Λεμεσό, τον Λίβανο και την Τουρκία, προτού επιστρέψει στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, το «αγκάθι» των ισραηλινών εποικισμών σκιάζει τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού.

Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, εξέφρασε φόβους μήπως οι Παλαιστίνιοι υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το όραμα ενός ανεξάρτητου κράτους, αν οι ΗΠΑ δεν κατορθώσουν να φρενάρουν τους Ισραηλινούς. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η Χ. Κλίντον από το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας «παράνομους» τους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Οχθη και ζητώντας το πάγωμά τους.

Πηγή: ethnos.gr
jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share