Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Tα καλά και τα κακά για τον καφέ και το τσάι....

Τα θετικά και τα αρνητικά για τον καφέ και το τσάι

Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς καφέ ή χωρίς τσάι; Δεν είστε οι μόνοι. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι και τα δύο δημοφιλή ροφήματα μπορούν να έχουν ευεργετική δράση στην υγεία ή να προκαλέσουν προβλήματα. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, γιατί για παράδειγμα το τσάι ωφελεί περισσότερο την καρδιά απ' ό,τι ο καφές. Στις εγκύους τόσο ο καφές όσο και το τσάι πρέπει να περιορίζονται, ενώ στο αδυνάτισμα και τα δύο ροφήματα επιτρέπονται αρκεί να μην τα φορτώνετε με ζάχαρη και πλήρες γάλα. Για να κάνετε τη σωστή επιλογή ανάμεσα σε τσάι και καφέ υπάρχουν συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Καρδιά
Οι μελέτες για τον καφέ είναι αντιφατικές. Αλλες λένε ότι κάνει καλό στην καρδιά, άλλες ότι κάνει κακό. Ολες όμως συμφωνούν ότι ο καφές φίλτρου είναι καλύτερος, γιατί σε οποιονδήποτε άλλο τρόπο παρασκευής παράγονται τοξικές ουσίες που συσσωρεύονται στις αρτηρίες και ευνοούν το έμφραγμα, αν βέβαια κάνει κανείς υπερκατανάλωση καφέ. Αντιθέτως, όλες οι μελέτες για το τσάι υποστηρίζουν ότι κάνει καλό στην καρδιά χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει. Τα αντιοξειδωτικά αυτά εμποδίζουν τη δημιουργία της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης.

Αδυνάτισμα
Και τα δύο ροφήματα περιέχουν νερό, το οποίο βοηθάει στο αδυνάτισμα. Το τσάι όμως δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής σιλουέτας, αν είναι αυτός ο στόχος. Ο καφές πάλι, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, δεν απαγορεύεται στις δίαιτες, αλλά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο γιατί αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, που με τη σειρά του οδηγεί στο τσιμπολόγημα. Σκέτος, πάντως, ούτε αυτός έχει θερμίδες.

Εγκυμοσύνη
Καφές και τσάι επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, αρκεί να μην καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Οι γιατροί όμως συστήνουν στις εγκύους να πίνουν πολύ νερό, γιατί ο καφές περιέχει καφεΐνη και το τσάι τεΐνη, δύο διεγερτικές ουσίες που καλό είναι να μην απελευθερώνονται στον οργανισμό πολλές φορές την ημέρα κατά την κύηση. Χρειάζεται μέτρο.

Υπνος
Διαταραχές στον ύπνο προκαλούν και τα δύο ροφήματα, ιδιαίτερα όμως ο καφές, που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τη βαθιά φάση του ύπνου. Αλλά και το τσάι πρέπει να αποφεύγεται επειδή η τεΐνη που περιέχει απελευθερώνεται πιο αργά στον οργανισμό απ' ό,τι η καφεΐνη. Συγκεκριμένα, χρειάζονται είκοσι ώρες για να αποβληθεί πλήρως από τον οργανισμό. Στον καφέ το διάστημα είναι μικρότερο, αν και υπάρχουν άτομα τα οποία μετά από δεκαέξι ώρες κατανάλωσης καφέ δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Πρόληψη καρκίνου
Στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου, αν ο καφές κάνει μια φορά καλό, το τσάι κάνει πολλές. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, έχουν μεγαλύτερη ευεργετική δράση απ' ό,τι οι βιταμίνες C και Ε. Ιδιαίτερα καλό είναι το πράσινο τσάι, το οποίο χάρη στις κατεχίνες που περιέχει προστατεύει ακόμη περισσότερο από την ασθένεια. Ομως και ο καφές έχει αποδειχτεί ότι έχει αντικαρκινική δράση. Προστατεύει ιδιαίτερα από τις μορφές καρκίνου που πλήττουν το πεπτικό σύστημα.



Espressonews.gr



Anto


1 σχόλιο:

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share