Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Τελευταία η Ελλάδα στην πρόληψη κατά του AIDS


Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV εμφανίζει αυξητικές τάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως εξάλλου και οι συμπεριφορές που εκθέτουν τον πληθυσμό σε μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από AIDS, επισημαίνει μία έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έρευνα αυτή της εταιρείας μελετών Health Consumer Powerhouse αξιολογούνται 29 χώρες (Ευρωπαϊκή Ένωση, Νορβηγία και Ελβετία) ανάλογα με την ποιότητα των μεθόδων πρόληψης, πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και των δικαιωμάτων των ασθενών, με κορυφαίες τρεις μικρές χώρες: Το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Ελβετία.

Η Ελλάδα έρχεται μαζί με τη Ρουμανία τελευταία στον κατάλογο αξιολόγησης, ενώ η Βρετανία καταλαμβάνει την 9η θέση, η Γαλλία τη 12η, η Γερμανία την 13η, η Ισπανία την 15η και η Ιταλία την 27η.

«Ο αριθμός των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV αυξάνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ οι προϋπολογισμοί που αφιερώνονται στην ασθένεια έχουν μειωθεί σε πολλές χώρες. Οι επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές αποτελούν μία πρακτική ολοένα συνηθέστερη», εκτιμά η Μπεατρίς Σέμπολα, επικεφαλής της έρευνας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της HCP Γιόχαν Χιέρτκβιστ επισημαίνει ότι «καμία κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό των κατοίκων της που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV και υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν».

Στα τέλη του 2007 υπολογιζόταν σε περίπου 800.000 ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν με τον ιό του AIDS στην Ευρώπη, σημειώνοντας μία αύξηση 8% σε σχέση με το 2006. Πάντως ο αριθμός των θανάτων από τον ιό σημείωσε θεαματική μείωση από τη δεκαετία του '90 που άρχισαν να εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι αντιμετώπισής του.

Πηγή: kathimerini.gr

jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share