Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ!



Η ΕΡΤ μας προσκαλεί να γνωρίσουμε το πλουσιότερο Ψηφιακό Αρχείο της Ελλάδος που αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε εικόνα και ήχο.

Το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων της ΕΡΤ Α.Ε. ξεκίνησε πιλοτικά με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (80% χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 20% από Εθνικούς πόρους.

Η ΕΡΤ ξεκίνησε από το 2008 την καταγραφή, διάσωση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του οπτικοακουστικού της αρχείου. Παράλληλα, για τη σωστή διατήρηση αυτού του θησαυρού δημιούργησε μία διεθνών προδιαγραφών αρχειοθήκη 1.200 τ.μ., που βρίσκεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

Αυτός ο εθνικός πολιτιστικός πλούτος, που αποτιμάται σε ανεκτίμητης ιστορικής αξίας οπτικοακουστικά αρχεία από τις αρχές του 20ου αιώνα, διακρίνεται στα εξής επιμέρους Αρχεία: Ταινιοθήκη Τηλεόρασης, Αρχείο Ειδήσεων Τηλεόρασης 1910-1980, Αθλητικό Αρχείο Τηλεόρασης, Κοινοβουλευτικό Αρχείο, Αρχείο Ειδήσεων Ραδιοφώνου, Αθλητικό Αρχείο Ραδιοφώνου, Θεατρική Βιβλιοθήκη Ραδιοφώνου, Δισκοθήκη – Ταινιοθήκη Ραδιοφώνου, Μουσική Βιβλιοθήκη, Φωτογραφικό Αρχείο- Συλλογές.

Η αξία αυτού του έργου είναι ανεκτίμητη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ περιέχει περίπου το 70% του συνόλου του ελληνικού οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Ένα μέρος αυτού του θησαυρού, που έχει περάσει και από την τεχνική διαδικασία της ψηφιοποίησης είναι σήμερα στη διάθεση μέσα από αυτή την
ιστοσελίδα. Εξερευνώντας κανείς τον διαδικτυακό τόπο θα βρει χιλιάδες ρεπορτάζ, ειδήσεις και εκπομπές ενημερωτικές, ψυχαγωγικές τηλεοπτικές, φωτογραφίες, παρτιτούρες, δίσκους και cd... που διαρκώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται.

Για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν ακόμα 5 με 7 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες υλοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή. Επιπλέον, η ψηφιακή μεταγραφή του υλικού γίνεται σε «πραγματικό χρόνο», δηλαδή για εκπομπή μίας ώρας απαιτείται ψηφιακή επεξεργασία μίας ώρας.

Πηγή:
ert.gr
Aρχείο ert:
http://www.ert-archives.gr/V3/public/index.aspx

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share