Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η δύναμη του σεξ και η εκμετάλλευση μέσω αυτού...

http://www.civilianbasics.com/logos/logo_sexSYMBOL.gif

Όλοι τσιμπάμε στο δόλωμα του σεξ. Οι αρχέγονες παρορμήσεις που πηγάζουν από το σεξ ασκούν τεράστια επίδραση στο νου μας ακόμα κι όταν δεν το συνειδητοποιούμε. Φυσικά, κάποιοι το εκμεταλλεύονται.

Ακόμα και ο ισχυρότερος άντρας στη Γη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κινδύνευσε να χάσει το αξίωμά του επειδή δεν μπόρεσε ν' αντισταθεί στις ερωτικές του ορμές. Και δε θα ήταν η πρώτη φορά που η ανθρώπινη ιστορία θα άλλαζε πορεία εξαιτίας του σεξ. Τόσο βαθιά και σφοδρή είναι αυτή μας η ανάγκη, ώστε συχνά γίνεται ακατανίκητη.

Για το σεξ οι άνθρωποι έχουν χάσει περιουσίες κι έχουν κάνει απίστευτες πράξεις, ακόμα και εγκλήματα. Ακόμα κι όταν δεν οδηγεί σε τραγωδίες, το σεξ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, συνήθως χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Επηρεάζει τις σχέσεις μας με τους άλλους, τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε το χρόνο μας και το πώς ξοδεύουμε τα χρήματά μας.

http://www.michaelclark.name/opticalillusions/freud.gif

Ο παράμεσος του Φρόιντ


Αυτό το γνωρίζουν καλά οι διαφημιστές και συχνά χρησιμοποιούν την ακατανίκητη έλξη του σεξ ως δόλωμα. Το ξέρουν ασφαλώς και οι ψυχαναλυτές, για τους οποίους το σεξ είναι η βασική παρόρμηση που καθορίζει ολόκληρη τη ζωή μας: εσωτερικές συγκρούσεις, προβλήματα σχέσεων, επαγγελματικές επιτυχίες ή αποτυχίες, κυνήγι εξουσίας και πολιτικές φιλοδοξίες. Όλα έχουν τη ρίζα τους στο σεξουαλικό ένστικτο.

Ο Φρόιντ, πατέρας της ψυχανάλυσης, υποστήριξε ότι ακόμα και πολλά φαινομενικά τυχαία συμβάντα σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα. Μια ασθενής του συχνά έκοβε "τυχαία" τον παράμεσο του αριστερού της χεριού, το δάκτυλο όπου φοριέται η βέρα. Κατά τον Φρόιντ, ήταν ένας ασυνείδητος τρόπος για να εκφράσει την επιθυμία της να διακόψει τη σχέση με το σύζυγό της.

Πολλοί όμως δυσπιστούν σχετικά με τη δύναμη της σεξουαλικής επιθυμίας. Είμαστε άραγε τόσο αφελείς ώστε ν' αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο ή μια εφημερίδα μόνο και μόνο επειδή επηρεαστήκαμε από το ερωτικό υπονοούμενο κάποιας διαφήμισης; Οι ειδικοί επικοινωνιολόγοι θεωρούν ότι αναμφίβολα το σεξ έχει τέτοια λειτουργία. Όχι μόνο πουλάει -όπως η νέα διαφήμιση της Pepsi με τον Σάκη Ρουβά- αλλά προσφέρει στο προϊόν μια ξεχωριστή προσωπικότητα και θέση στην αγορά.

Κάποιες φορές το τέχνασμα είναι οφθαλμοφανές, συχνά όμως είναι συγκαλυμμένο και χρησιμοποιεί ψυχαναλυτικά σύμβολα. Υπήρξε ένα σποτ αλλαντικού, αθώο το ίδιο, που παρουσιάζει τη σχέση εμπόρου και πελάτισσας ως καθαρά ερωτική. Για να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του σεξ, οι διαφημιστές έφτασαν, στη δεκαετία του 1960, να κρύβουν σε μπισκότα, πλυντήρια και τσιγάρα τη λέξη σεξ ή ερωτικές εικόνες. Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, τα ερωτικά υπονοούμενα των διαφημίσεων γίνονται αντιληπτά υποσυνείδητα. Έτσι, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, μας κάνουν να θέλουμε ν' αποκτήσουμε το προϊόν.


Αποκαλυπτικά εξώφυλλα

Ούτε τα έντυπα μεγάλης κυκλοφορίας παραλείπουν να εκμεταλλευτούν το σεξ. Ένα γυμνό στο εξώφυλλο ανεβάζει σίγουρα τις πωλήσεις ακόμα κι ενός πολιτικού εντύπου. Πώς γίνεται αυτό; Ίσως γιατί η αγορά ενός τόσο φτηνού προϊόντος γίνεται γρήγορα κι αυθόρμητα, χωρίς να προλάβει να παρεμβληθεί η σκέψη, η κουλτούρα ή η ηθική.

Οι αυθόρμητες επιλογές καθοδηγούνται από αρχέγονα ένστικτα και το σεξ είναι αναμφισβήτητα ένα απ' αυτά. Ένα εξώφυλλο που στηρίζεται στην τροφή, στο φόβο ή στο θάνατο, δηλαδή στα πιο βαθιά ριζωμένα ένστικτά μας, αν είναι σωστά στημένο είναι εξίσου αποτελεσματικό. Να γιατί οι ασυνήθιστες φωτογραφίες του Ολιβιέρο Τοσκάνι για τις διαφημίσεις της Benetton προκαλούν τόσο δυνατά συναισθήματα.

Εξάλλου, είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι για ένα και μόνο πράγμα: να αναπαραγόμαστε και να διαιωνίζουμε το είδος μας. Ωστόσο, η μαζική παρουσία του σεξ στην κοινωνία μας, παρόλο που αποτελεί φυσιολογική έκφραση μιας ζωτικής μας ανάγκης, ίσως είναι και σύμπτωμα ενός λανθασμένου τρόπου αντιμετώπισης του ερωτισμού.



Πορνοστάρ στο πανεπιστήμιο

Ας ακούσουμε τη γνώμη της Σελέν - καλλιτεχνικό ψευδώνυμο μιας εξέχουσας πορνοστάρ. Πρόσφατα παρέδωσε μάθημα πάνω σ' αυτό το θέμα, στο πανεπιστήμιο της Ρώμης. "Το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε το σεξ για να πουλήσουμε σοκολατάκια, το ότι δηλαδή ασκεί πάνω μας μια τόσο ισχυρή έλξη, δείχνει ότι δεν το θεωρούμε καθόλου φυσιολογικό αλλά κάτι το εξαιρετικό και παράνομο.

Όμως, προσοχή! Το σεξ είναι μια τεράστια πηγή ενέργειας. Όταν καταπιέζεται ή καταστέλλεται μπορεί να γίνει διαστροφή και μανία". Η πορνογραφία, κατά τη γνώμη της Σελέν, αποτελεί συχνά διέξοδο εκτόνωσης των καταπιεσμένων ενστίκτων.

Ανάγκες τόσο δυνατές αποτελούσαν ανέκαθεν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Σήμερα όμως ακόμα περισσότερο. Η διεθνής βιομηχανία του σεξ έχει τζίρο που ξεπερνά τα 13 τρις δρχ., χωρίς να υπολογίσουμε όλα όσα περιστρέφονται γύρω απ' αυτό (καλλυντικά, εσώρουχα, σεξοτουρισμό κ.λπ.).

Οι ιστοσελίδες του Ιντερνέτ που αφορούν στο σεξ είναι περισσότερες από 28.000! Σε μια τέτοια, όπου μπορεί κάποιος να διηγηθεί σεξοϊστορίες, μπαίνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Μόνο οι βιντεοταινίες πορνό είναι μια επιχείρηση που φτάνει στα 8 τρις. Στην Ελλάδα πωλούνται ή, κυρίως, ενοικιάζονται δεκάδες χιλιάδες πορνοταινίες κάθε χρόνο. Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού διεθνώς το 90% διακινείται στη μαύρη αγορά.

Επιπλέον, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, πολλοί άντρες προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη σούπερ στύση είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για το βιάγκρα, το χάπι του ανδρισμού, το οποίο οι ΗΠΑ σκέφτονται να το συμπεριλάβουν στα φάρμακα που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σωστό ή λάθος, ένα είναι σίγουρο: ότι το σεξ σήμερα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας.

Πηγή: focus
jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share