Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Με δακρυγόνα αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές στην Κοπεγχάγη...

Δακρυγόνα για το κλίμα


Η αδυναμία των ηγετών να καταλήψουν σε μία αρχική έστω συμφωνία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανεβάζει σταθερά το θερμόμετρο στην πρωτεύουσα της Δανίας, όπου χιλιάδες διαδηλωτές από κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν συρρεύσει για να απαιτήσουν άμεση αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.


Την Τετάρτη μεγάλες ομάδες πολιτών έφτασαν έξω από το Bella Center, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Η αστυνομία παρενέβη δυναμικά και με τη χρήση και χημικών απώθησε πολλούς από αυτούς, ενώ προχώρησε σε τουλάχιστον 100 συλλήψεις.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κοπεγχάγης επιβεβαίωσε τον αριθμό των συλληφθέντων, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες και να κάνει εκτίμηση του αριθμού των διαδηλωτών.

Η ΜΚΟ που οργάνωσε τη συγκεκριμένη πορεία εκτιμούσε ότι θα συμμετείχαν από την πλευρά της περίπου 1.000 άτομα.

Εντός του κτιρίου, οι υπουργοί περιβάλλοντος 193 χωρών αναζητούν έναν κοινό τρόπο δράσης, ώστε ως την Παρασκευή να επιτευχθεί η υπογραφή συμφωνίας.


Δακρυγόνα για το κλίμα

Την προεδρία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα ανέλαβε ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν έπειτα από την παραίτηση της Κόνι Χέντεγκαρντ, επικεφαλής των άτυπων διαβουλεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

«Με την άφιξη τόσων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, το πρέπον είναι να προεδρεύσει ο πρωθυπουργός της Δανίας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός με όρισε ειδική εκπρόσωπο και κατά συνέπεια θα συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις με τους συναδέλφους μου», δήλωσε η Κόνι Χέντεγκαρντ διευκρινίζοντας ότι η αντικατάστασή της είναι διαδικαστικό θέμα.

Εκπρόσωποι αφρικανικών χωρών είχαν διατυπώσει επικρίσεις για την Κόνι Χέντεγκαρντ ότι ευνοεί τις πλούσιες χώρες στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης.

Πηγή: ethnos.gr
jose

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share