Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009

Πρόωρες εκπτώσεις σε ρούχα και ηλεκτρονικά μέχρι 30%Oι προσφορές αποτελούν μονόδρομο για τους περισσότερους εμπόρους, καθώς οι πωλήσεις τους υποχωρούν μέχρι 30% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας...


Αν και την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές επισκέφθηκαν τα καταστήματα στις παραδοσιακές εμπορικές πιάτσες, πολλοί έφυγαν με... άδεια τα χέρια, αφού αποφάσισαν να περιμένουν τις εκπτώσεις που αρχίζουν τον Ιανουάριο.

Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι έμποροι έχουν καταφύγει σε πρόωρες εκπτώσεις που την τελευταία εβδομάδα φτάνουν το 30% στα είδη ένδυσης (σακάκια, μπουφάν, τζάκετ), το 20% στα είδη υπόδησης και στις τσάντες, το 15% στα οικιακά είδη και το 30% στις τηλεοράσεις, τα laptop και τις παιχνιδομηχανές.

«Όλοι περιμέναμε κάτι καλύτερο τις ημέρες αυτές. Όμως η ύφεση χτυπά για τα καλά την αγορά. Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει σημαντικά την αξία των δώρων τους. Ενώ πέρυσι αγόραζαν ένα δώρο αξίας 30 ευρώ, φέτος επιλέγουν δώρο αξίας 20 ευρώ» δηλώνει ο κ. Γιώργος Γλου, επικεφαλής της ομώνυμης αλυσίδας ανδρικής ένδυσης και προβλέπει ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τους λιανέμπορους, ακόμη και η αγορά των δώρων καταγράφει πτώση που φτάνει το 30%. Όπως επισημαίνουν, οι καταναλωτές επιλέγουν «πολύ μικρά δώρα, τα οποία είναι χαμηλής αξίας» και εκτιμούν ότι η αγορά θα κινηθεί σε ανάλογους ρυθμούς και κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με ορισμένους, μάλιστα, μόνο ένας στους πέντε καταναλωτές που κυκλοφορούν στους κεντρικούς δρόμους και τα εμπορικά κέντρα κρατά σακούλες καταστημάτων στα χέρια του. Έτσι, εκτιμούν ότι τελικά η πτώση τη φετινή χρονιά στο λιανεμπόριο συνολικά θα κινηθεί γύρω στο 15%- 17% για τις μεγάλες αλυσίδες και γύρω στο 20%- 30% για τους μικρότερους και μεμονωμένους εμπόρους.

trelokouneli.blogspot.com

Bocas

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share