Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Kλείνει τα 50 χρόνια το festival κινηματογράφου Θεσσαλονίκης....


festivalthessalonikis

Με κεντρικό σύνθημα το ερώτημα “Why Cinema Now?” ανοίγει τις πύλες της η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της Ελλάδας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης που φέτος “σβήνει” τα πενήντα του κεράκια.


Η τελετή έναρξης του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας “Soul Kitchen” του Φατίχ Ακίν.

Μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής αναμένεται να παραβρεθούν και φέτος στο Φεστιβάλ, ανάμεσά τους ο πρωτοπόρος Γερμανός δημιουργός Βέρνερ Χέρτζογκ, ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς, ένας από τους σημαντικότερους βαλκάνιους δημιουργούς της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, ο παραγωγός Σιντ Γκάνις, η ηθοποιός Τζέιν Μπίρκιν, ο Τζιμ Γιαννόπουλος, παραγωγός και πρόεδρος της 20th Century Fox αλλά και ο βραβευμένος με Οσκαρ παραγωγός του Τελευταίου Αυτοκράτορα, Τζέρεμι Τόμας.

Τον Χρυσό και τον Αργυρό Αλέξανδρο θα διεκδικήσουν φέτος 15 συνολικά ταινίες εκ των οποίων δύο ελληνικής παραγωγής.

Συνολικά οκτώ ελληνικά φιλμ, τα οποία εμφανίζονται ως “Ειδικές Προβολές”, θα φιλοξενηθούν στις εκδηλώσεις αφού αρκετοί κινηματογραφιστές, γνωστοί ως «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», αποφάσισαν να απέχουν από το Φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν οι ταινίες: «Η διαθήκη του Ιωάννη Μελιέ» του Δημήτρη Κολλάτου, «Άμα δεν σε θέλει» του Βασίλη Νεμέα, «Μοιραία σχέση» του Ερρίκου Ανδρέου, «Καντίνα» του Σταύρου Καπλανίδη, «Μικρές εξεγέρσεις» του Κυριάκου Κατζουράκη, «Μπιλόμπα» της Σοφίας Παπαχρήστου, «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου και «Χορεύοντας στον πάγο» του Σταύρου Ιωάννου.

Κατά τη διάρκεια του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν ταινίες από όλον τον κόσμο αλλά και ειδικά αφιερώματα ενώ οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, ειδικά προγράμματα και συναυλίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάσει το μεγάλο αφιέρωμα που θα γίνει στο Γερμανό κινηματογραφιστή Βέρνερ Χέρτζογκ με την προβολή ολόκληρου του έργου του αλλά και στον Σέρβο σκηνοθέτη Γκόραν Πασκάλιεβιτς.

Η αυλαία του 50ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα πέσει την την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την ταινία του θρυλικού κινηματογραφιστή Αλέν Ρενέ, “Les Herbes Folles”.


http://www.tritiopsi.gr/


Anto

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share