Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Μεσημέρι και ύπνος......

Μπορεί να ακούγεται εξωπραγματικό για τα δεδομένα της Αυστραλίας, αρχίζει όμως να συζητιέται και μάλιστα στο Διαδίκτυο, οπότε δεν αποκλείεται όλοι εκείνοι που λατρεύουν τη σιέστα, να δούνε το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα. Να πηγαίνουν δηλαδή στη δουλειά το πρωί και το μεσημέρι, μετά το φαγητό, να ξαπλώνουν για ένα σύντομο υπνάκο, και μετά να συνεχίζουν, ανανεωμένοι, κανονικά.

Ένα από τα επιχειρήματα αυτών που είναι υπέρ της ιδέας είναι και η …Ελλάδα. "Οι Έλληνες", λένε, " κοιμούνται το μεσημέρι και αυτό κάνει καλό στην υγεία τους".

Είναι μια ιδέα που είχε το Εμπορικό Επιμελητήριο Εργοδοτών της Βικτόριας και όπως φαίνεται, βρήκε απήχηση. Συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο πραγματοποίησε μια σφυγμομέτρηση στο Διαδίκτυο, για να δει πώς θα το δέχονταν οι εργοδότες. Από τους 400 εργοδότες λοιπόν, που απάντησαν, σε ποσοστό 40% πιστεύουν ότι ένας απογευματινός υπνάκος θα αυξήσει την παραγωγικότητα. Που σημαίνει ότι οι εργοδότες είδαν "μπροστά στα μάτια τους" το "σύνδρομο των 3" (το προσωπικό τους, κατά τις 3μ.μ., να είναι σε μια κατάσταση κόπωσης) και το καμπανάκι της σιέστας … τους ξύπνησε.

Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αποκαλύπτει ότι ένας ύπνος διάρκειας 30 ή 40 λεπτών το απόγευμα, κάνει τους εργαζόμενους πιο αποδοτικούς, αυξάνοντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, την παραγωγικότητα.

Καλά όλα αυτά, λένε οι εργοδότες. Κανείς δεν αντιλέγει. Πώς μπαίνει όμως ένα τέτοιο σχέδιο στην πράξη; Πού θα κοιμούνται οι εργαζόμενοι, σε αιώρες, ή στα γραφεία τους, όπως π.χ. οι φοιτητές στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων;

Ας δούμε όμως, τι είπαν και οι υπόλοιποι εργοδότες που απάντησαν στο ερώτημα, αν συμφωνούν με τον απογευματινό ύπνο. "Θα εκμεταλλευτούν την περίπτωση", είπε το 14%, ενώ σε ποσοστό 10% αποφάνθηκαν ότι είναι "κακή, κάκιστη ιδέα".


iKypros


Anto

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share