Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Ζυμαρικά γεμιστά με σπανάκι & σάλτσα ντομάτας

 zymarika spanaki


ΥΛΙΚΑ (Για 6 άτομα)
40 περίπου ζυμαρικά γίγας σε σχήμα κοχύλι (θα τα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)


Για τη γέμιση:
500γρ. κατεψυγμένο σπανάκι
μία γεμάτη χούφτα φρέσκο baby σπανάκι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500γρ. ιταλικό τυρί ρικότα (αν δεν βρείτε, και το ανθότυρο θα κάνει μια χαρά τη δουλειά του)
120γρ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους μάραθου
20 φύλλα ψιλοκομμένα φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Για τη σάλτσα:
6 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
1.5 κιλό φρέσκιες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και αρκετό μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένo άνηθο
έξτρα τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε αλατισμένο νερό και ρίξτε τα ζυμαρικά. Αφήστε τα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Βγάλτε τα, στραγγίξτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
Ξεπαγώστε το σπανάκι, στίψτε το με τα χέρια σας να απομακρυνθεί το νερό και ψιλοκόψτε το. Ζεματίστε γρήγορα το φρέσκο σπανάκι, στραγγίξτε το και προσθέστε το στο κατεψυγμένο σπανάκι. Έπειτα προσθέστε το κρεμμύδι, τη ρικότα, την τριμμένη παρμεζάνα, τους σπόρους μάραθου, το βασιλικό και το σκόρδο και αναμείξτε με τα χέρια σας όλα τα υλικά πολύ καλά. Δοκιμάστε λίγο και αλατοπιπερώστε σύμφωνα με το γούστο σας. (Την πρώτη φορά που έφτιαξα αυτή τη συνταγή, ήταν μαζί μου η μικρή μου κόρη και με βοηθούσε. Όταν δοκιμάσαμε λοιπόν τη γέμιση, φάγαμε τη μισή!!!)
Σε ένα τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και σωτάρετε τα κρεμμυδάκια για 2 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (όχι να πάρουν χρώμα) και προσθέστε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράστε για μισή ώρα περίπου τη σάλτσα, μέχρι να δέσει λίγο και στη συνέχεια προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατέψτε καλά και προσθέστε κι άλλο αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται.
Γεμίστε τα κοχύλια με το μίγμα σπανακιού.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος κατάλληλου μεγέθους, που να χωράει τα κοχύλια και να περισσεύει και χώρος όχι όμως πάρα πολύ, χύστε τη σάλτσα και απλώστε την. Τοποθετήστε τα κοχύλια μέσα στη σάλτσα, έτσι ώστε να μισοκαλυφθούν από αυτήν (μην ξεχνάτε ότι είναι μισομαγειρεμένα).
Μισή ώρα προτού τα σερβίρετε, πασπαλίστε τα κοχύλια με παρμεζάνα, καλύψτε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και σε προθερμασμένο φούρνο ψήστε τα για 20 λεπτά στους 180ο C. Μετά το πέρας των 20 λεπτών, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τα για άλλα 5 λεπτά, έως ότου αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα.
Μοιράστε τα σε έξη πιάτα και σερβίρετέ τα ζεστά.



Corfas

0 Δώσε χαστούκι:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε το θεμα που διαβασατε;

Share