Το πρώτο "παπάκι" στην ιστορία του internet μας έρχεται από τον Raymond Samuel Tomlinson προγραμματιστή που που υλοποίησε ένα σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το 1971, το σημερινό μας e-mail. Χρησιμοποίησε το σύμβολο @ για να δείξει την θέση του αποδέκτη του μηνύματος και για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα συγχύσεις με τα ονόματα αν τυχών χρησιμοποιούσε ένα οποιοδήποτε γραμμα.
@ είναι η συντομογραφία της αγγλικής λέξης at από το λατινικό ad που σημαίνει "στο", "προς", "πλησίον", "κοντά".
Το σύμβολο είναι ενα μονόγραμμα, είναι το a ενωμένο με το d (από το ad) όταν έγινε η ένωση των 2 γραμμάτων η γραμμή του d κάμφθηκε προς τα αριστερά, άγνωστο γιατί...
Αλλά πριν γίνει ακόμα το σύμβολο ένα πρότυπο (standard) στα πληκτρολόγια των γραφομηχανών της δεκαετίας του 1880 και ένα standard στα πληκτρολόγια του QWERTY τη δεκαετία του 1940, το σύμβολο @ είχε μια μακριά και λίγο μυστήρια ιστορία από τη χρήση του σ’ όλον τον κόσμο.
Οι γλωσσολόγοι διαφωνούν για το πότε εμφανίσθηκε για πρώτη φορά. Μερικοί ισχυρίζονται ότι το σύμβολο χρονολογείται από τον 6ο και το 7ο αιώνα όταν οι Λατίνοι συγγραφείς αποδέχθηκαν το σύμβολο από τη λατινική λέξη ad, που σήμαινε προς (at, to ή toward). Οι συγγραφείς σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουν το γράψιμο που απαιτείτο, δημιούργησαν το σύμπλεγμα των γραμμάτων “d” και “a”.
Άλλοι γλωσσολόγοι ισχυρίζονται ότι το σύμβολο @ αποτελεί μια πιο πρόσφατη εξέλιξη, που εμφανίσθηκε κάπου στον 18ο αιώνα σαν ένα σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε στο εμπόριο για να δείξει την τιμή ανά μονάδα, όπως στο “2 κοτόπουλα @ 10 πέννες”. Ενώ αυτές οι θεωρίες είναι κυρίως υποθετικές, το 2000 ο Giorgio Stabile, ένας καθηγητής της ιστορίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ιταλίας, ανακάλυψε μερικά πρωτότυπα κείμενα του 14ου αιώνα που περιείχαν το σύμβολο @ για να δείχνουν μια μέτρηση ποσότητας, τον αμφορέα.
Ο αμφορέας ήταν ένα δοχείο από πηλό που χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά κρασιού και σιτηρών ανάμεσα στους εμπόρους και, σύμφωνα με τον Stabile, η χρήση του συμβόλου @ στο εμπόριο οδήγησε στη σύγχρονη έννοια τού “στην τιμή του”. Ενώ στην αγγλική γλώσσα, το @ αναφέρεται σαν “at sign”, άλλες χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά ονόματα για το σύμβολο το οποίο είναι σήμερα τόσο δημοφιλές στις εκπομπές των e-mails σ’ όλον τον κόσμο. Πολλές απ’ αυτές τις χώρες το συσχετίζουν είτε με τρόφιμα είτε με ονόματα ζώων...
Παρακάτω θα δείτε πώς το λένε το παπάκι σε άλλες χώρες του εξωτερικού...:
(Κορυφαίο, πιο "σάπιο" και ευρηματικό: της Τσεχίας....:Μεθυσμένη ρεγγα!!!
στα ιταλικά ονομάζεται chiocciola (σαλιγκάρι)
στα ολλανδικά apestaart (ουρά πιθήκου)
στα ισπανικά arroba (μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται στο κρασί)
στα νορβηγικά kanec-bolle (ένα σπειροειδές ψωμάκι κανέλας)
στα γερμανικά klammeraffe (πίθηκος-αράχνη)
στα δανικά snabel-a (προβοσκίδα ελέφαντα), στα γαλλικά escargot (σαλιγκάρι) Οι Γάλλοι συχνά το αποκαλούν το "μικρό σαλιγκάρι".
Στην Βοσνία την Κροατία και την Σερβία είναι το "τρελό"
Στη Δημοκρατία της Τσεχίας είναι "μεθυσμένη ρέγκα"
Οι Δανοί αναφέρονται σ' αυτό και σαν το σύμβολο του "α", " ή "η ουρίτσα του γουρουνιού".
Στην Ελλάδα είναι "το παπάκι" μας.
Στην Ουγγαρία αποκαλείται "βίδα"
Στα Κινέζικα των Μανδαρίνων είναι το σύμβολο του "ποντικιού"
Οι Πολωνοί το αποκαλούν "γατάκι" ή το "αυτί του γουρουνιού".
Οι Ρώσοι συνήθως αναφέρονται σ' αυτό σαν "το μικρό σκυλάκι".
Στην Ταϋλάνδη δεν υπάρχει επίσημη λέξη γι' αυτό, περιγράφεται απλά σαν το σύμβολο του κουλουριασμένου σκουληκιού.
Οι Τούρκοι το αποκαλούν (αυτάκι).
Webopedia
Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009
To "παπάκι" του πληκτρολογίου, η ιστορία του και πώς το λένε στα άλλα κράτη...
Anto
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Δώσε χαστούκι:
Δημοσίευση σχολίου