Σε τρείς Αμερικανούς επιστήμονες που έθεσαν- τη δεκαετία του 1960- τα θεμέλια της σύγχρονης «δικτυωμένης» κοινωνίας, με τις ταχύτατες τηλεπικοινωνίες και την ψηφιοποιημένη εικόνα, απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Φυσικής.
Ο 75χρονος Τσαρλς Κ. Κάο τιμήθηκε επειδή ανακάλυψε το 1966 πώς μπορεί να μεταδοθούν σήματα φωτός σε μεγάλες αποστάσεις μέσω γυάλινων ινών τόσο λεπτών όσο μία ανθρώπινη τρίχα. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε στη δημιουργία των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων οπτικών ινών, που μεταφέρουν τις τηλεφωνικές κλήσεις και το Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως δήλωσε ο Ρίτσαρντ Έπογουορθ, συνεργάτης του Κάο στα εργαστήρια Standard Τelecommunications, στο Χάρλοου της Αγγλίας, τη δεκαετία του 1960, «οι οπτικές ίνες ήταν για τις τηλεπικοινωνίες ό,τι ο τροχός για τις μεταφορές».
Ο 85χρονος Γουίλαρντ Σ. Μπόιλ και ο 79χρονος Τζορτζ Ι. Σμιθ τιμήθηκαν για την εφεύρεση του «οφθαλμού» της ψηφιακής κάμερας, ενός αισθητήρα ικανού να μετασχηματίζει το φως σε μεγάλο αριθμό πίξελ (ή εικονοστοιχείων), των μικροσκοπικών σημείων που συγκροτούν κάθε ψηφιακή εικόνα. Ο ανιχνευτής CCD που εφηύραν βρίσκεται σήμερα σε αναρίθμητες συσκευές, από τη φτηνότερη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μέχρι τα ρομποτικά, εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες ιατρικά εργαλεία που επιτρέπουν στους χειρουργούς να πραγματοποιούν λεπτεπίλεπτες επεμβάσεις. Παράλληλα όμως έφερε επανάσταση στον χώρο της αστρονομίας, επιτρέποντας σε διαστημικά οχήματα εξοπλισμένα με ψηφιακές κάμερες να τραβούν φωτογραφίες άγνωστων μέχρι πρότινος περιοχών του Διαστήματος και να τις μεταδίδουν στη Γη.
«Με το έργο τους, οι τρεις αυτοί επιστήμονες άλλαξαν τη ζωή μας», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Φυσικής της Σουηδικής Ακαδημίας Γιόζεφ Νόρντγκρεν.
Σχολιάζοντας τη βράβευσή του με Νόμπελ, ο Κάο δήλωσε πως δεν την περίμενε, παρότι «οι οπτικές ίνες έχουν αλλάξει τόσο πολύ τον κόσμο τα τελευταία 40 χρόνια».
Από την πλευρά του ο Μπόιλ δήλωσε πως θυμάται καθημερινά τις έρευνες που έκανε από κοινού με τον Σμιθ, «βλέποντας όλο τον κόσμο να χρησιμοποιεί, παντού, αυτές τις μικρές ψηφιακές μηχανές».
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009
Τρία αργοπορημένα βραβεία Νόμπελ
Πηγή: www.tanea.gr
jose
Ετικέτες
ΚΑΟ,
ΜΠΟΙΛ,
ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ,
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ,
ΣΜΙΘ,
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ,
genika
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Δώσε χαστούκι:
Δημοσίευση σχολίου