Τον τίτλο της μεγαλύτερης «μπετονούπολης» των Βαλκανίων διεκδικεί σήμερα η «ερωτική πόλη», με μόλις 2,17 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου για κάθε κάτοικό της, όταν το κατώτερο όριο ποιότητας ζωής που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις είναι 10 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά πολίτη.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έγινε εν όψει του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή. «Γέννησαν», μάλιστα, μια σειρά ρεαλιστικών προτάσεων και μελετών φοιτητών για την αξιοποίηση των παλαιών στρατοπέδων, που θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση αρχιτεκτονικής τοπίου, με τίτλο «Οι φοιτητές σχεδιάζουν το τοπίο της Θεσσαλονίκης στην αειφόρο προοπτική της πόλης» και θα είναι επισκέψιμη από την Παρασκευή, στην αποθήκη 13 του λιμανιού.
Η καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής Μαρία Ανανιάδου-Τζημοπούλου, συντονίστρια του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, είναι κατηγορηματική για τη θεραπεία της μεγάλης πληγής της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη δραματική έλλειψη πρασίνου.
«Τα στρατόπεδα αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για να ζήσει η πόλη. Για να αποκτήσουν μια ποιότητα ζωής οι πολίτες της. Δεν είναι ότι θα αναβαθμίσουν απλώς το πολεοδομικό συγκρότημα. Είναι μια απαραίτητη και ζωτικής σημασίας επιλογή. Δεν έχει καμιά άλλη ελπίδα να σωθεί η Θεσσαλονίκη και να ανακτήσει μια βιώσιμη προοπτική», ξεκαθάρισε στην η κ. Ανανιάδου-Τζημοπούλου.
Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην ερευνητική ομάδα κατέθεσαν 60 καινοτόμες προτάσεις, αλλάζοντας άρδην τη σημερινή εικόνα των αναξιοποίητων στρατοπέδων Παύλου Μελά, Καρατάσιου, Ζιάκα, Παπακυριαζή, Κακιούση, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Κόδρα. Ταυτόχρονα αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζονται παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονες και αστρονομικές δαπάνες για να μεταμορφωθούν οι χώροι αυτοί σε σύγχρονα αστικά πάρκα, δίνοντας ανάσα σε μια πόλη που ασφυκτιά.
Οι επεμβάσεις, εκτός από τη δημιουργία χώρων πρασίνου με δέντρα και γκαζόν, προβλέπουν την ανάπτυξη υποστηρικτικών δράσεων που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυκτήρια, περιπατητικές διαδρομές, πεζοδρόμους, εκθεσιακούς χώρους, πολιτιστικά κέντρα, γέφυρες, πλατείες και άλλα.
«Αν κάνουμε πάρκα όλα τα εγκαταλειμμένα στρατόπεδα, η αντιστοιχία των 2,17 τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο αμέσως θα διπλασιαστεί, φθάνοντας τα 5 τετραγωνικά. Αν φροντίσουμε να ντύσουμε με πράσινο και όλα τα ρέματα και όλους τους διαθέσιμους χώρους, τότε θα φθάσουμε στα 7 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο. Και πάλι θα υπολοιπόμαστε από άλλες μεγαλουπόλεις των Βαλκανίων. Οταν στην Ευρώπη το κατώτερο όριο είναι 10 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά πολίτη και το Βελιγράδι ή η γειτονική Σόφια ξεπερνούν το όριο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε η πιο κατακλυσμένη από μπετόν πόλη της Βαλκανικής», αναφέρει η συντονίστρια του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
zoula
0 Δώσε χαστούκι:
Δημοσίευση σχολίου